Конгресмени от Демократическата партия на САЩ планират да внесат законодателство за разширяване състава на Върховния съд с четирима съдии. Предложението има за цел да разбие доминацията на консерваторите в съда, което обещава сериозна опозиция от републиканците, информира "Ройтерс".

Сенатор Ед Марки и конгресмените Джери Надлър, Ханк Джонсън и Мондеър Джоунс ще дадат пресконференция днес, за да съобщят внасянето на законодателството в двете камари. Мярката предвижда увеличаване на броя на съдиите от деветима на 13, според копие на проектозакона в Сената, разгледано от осведомителната агенция.

Миналия петък президентът Джо Байдън обяви сформирането на комисия за проучване приемането на потенциални промени във Върховния съд, включително налагане на ограничен мандат на съдиите вместо да бъдат назначавани до живот.

Броят на съдиите от Върховния съд остава деветима от 1869 г., но Конгресът има власт да промени броя и вече го е правил на няколко пъти.

Налагане на ограничен мандат на всеки съдия вероятно ще изисква изменение на конституцията, макар че някои експерти предлагат и други начини.

Републиканците са против идеята. Някои демократи и либерални активисти смятат, че всички варианти трябва да се разгледат, за да се противопоставят на консервативното мнозинство, което заплашва правото на аборт, гражданските права и достъпа до здравна грижа.

Бившият президент Доналд Тръмп успя да назначи трима върховни съдии по време на четиригодишното си управление, с което осигури консервативно мнозинство от 6 на 3.