Най-малко 24 души са загинали при сблъсъците между Армения и Азербайджан - поредното насилие в дългогодишния териториален спор. Международната общност призва за спиране на огъня, пише "Гардиън".

Възникналите през уикенда боеве продължиха и в понеделник сутринта, според "Ройтерс", с дислоцирането на тежка артилерия от двете страни.

Тръмп: САЩ следят ситуацията в Нагорни Карабах

Тръмп: САЩ следят ситуацията в Нагорни Карабах

Ескалация на конфликта

Нагорни Карабах е международно призната територия на Азербайджан, но се отцепи през 1991 г. и сега се управлява от етнически арменци.

Арменското военно министерство съобщи, че боевете са продължили и в неделя вечерта, докато Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че е обстрелван град Тертер.

Това е най-големият сблъсък между двете държави от 2016 г.

17 арменски сепаратисти са убити и повече от 100 са ранени при боевете, заяви президентът на Нагорни Карабах Араик Арутюнян и призна, че неговите сили са изгубили позиции. И двете воюващи страни съобщиха за цивилни жертви.

ООН: Азербайджан и Армения да спрат боевете в Нагорни Карабах

ООН: Азербайджан и Армения да спрат боевете в Нагорни Карабах

Призивът е на генералния секретар на световната организация

Сепаратистите в Карабах заявиха, че една арменка и дете са убити, докато Баку съобщи, че петима от едно азерско семейство са загинали при нападение на арменски сепаратисти.

Азербайджан твърди, че е превзел стратегическа планина в Карабах, което помага за налагане на контрол над транспортните връзки между Ереван и анклава.

Говорител на арменското военно министерство съобщи, че бунтовническите сили в Карабах са убили 200 войници от Азербайджан и са унищожили 30 артилерийски звена и 20 безпилотни самолета.

Армения: Турция се меси в Нагорни Карабах

Армения: Турция се меси в Нагорни Карабах

Ескалация на насилието

Боевете между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения заплашват да въвлекат регионални играчи като Русия и Турция. Арменският премиер Никол Пашинян призова световните сили да попречат на Анкара да се намеси.

"Ние сме на ръба на пълномащабна война в Южен Кавказ", предупреди Пашинян.

Франция, Германия, Италия и ЕС бързо призоваха за незабавно прекратяване на огъня, докато папа Франциск се моли за мир.

Русия призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Русия призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

В региона е обявено военно положение

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е крайно обезпокоен и призова двете страни да спрат боевете и да подновят разговорите.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че са в контакт с двете държави и призова да се използват каналите за пряка комуникация между враждуващите за избягване на ескалация.

Руският президент Владимир Путин обсъди боевете с Пашинян и призова за прекратяването им.

Но Турция обвини Ереван за конфликта и обеща пълна подкрепа за Баку.

Турският народ ще подкрепи нашите братя от Азербайджан с всички средства, написа президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Араик Арутюнян предупреди, че Турция предоставя наемници и бойни самолети. Според него войната вече е извън границите на конфликта Карабах-Азербайджан.

Азербайджан обвинява арменските сили в нарушаване на режима на тишина, отбелязвайки, че са започнали контраофанзива за гарантиране безопасността на населението, използвайки танкове, артилерия, бойна авиация и безпилотни самолети.

В телевизионно обръщение към нацията в неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща победа над арменските сили.

"Нашата кауза е справедлива и ние ще спечелим", закани се той, цитирайки съветския диктатор Йосиф Сталин при избухването на Втората световна война в Съветска Русия.

"Карабах е Азербайджан", обяви Алиев.

Армения, Карабах и Азербайджан наложиха военно положение.

Ереван съобщи, че Азербайджан е атакувал селища в Нагорни Карабах, включително град Степанакерт.

Външното министерство на Азербайджан обяви, че няма убити и ранени, но има щети по много жилища и инфраструктура.