Дясноекстремистката групировка "Nordkreuz" - "Северен кръст", е планирала серия от политически убийства в цяла Германия, съобщи медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Организацията, базирана в Мекленбург-Предна Померания, е съставила списък от 25 хиляди потенциални жертви - политици, които определя като свои противници.

Информацията е позована на протоколи от полицейски разпити, с които медийната група разполага.

Федералната прокуратура на Германия смята, че екстремистите са събирали данни не само за политици от Мекленбург-Предна Померания, но и от други провинции.

Между август 2017 г. и април 2018 г. властите са иззели при обиски документи и електронни носители на информация, в които са намерени имената и адресите на близо 25 хиляди опоненти на организацията от цяла Германия, предимно от левия спектър.

По данни на RND, членовете на "Северен кръст" са събирали данните предимно за политици с положително отношение към бежанците.

При разпитите един от задържаните членове на организацията е признал, че членовете й са планирали покушения срещу политически противници.

Адвокатът Ян Хендрик - член на "Северен кръст", е планирал "в деня Хикс" да раздаде на сподвижниците си пропуски с печати на бундесвера, които биха им позволили по най-бързия начин да пристигнат на "необходимото място".

Основателят на организацията Марко Г., който е под стража от миналия месец, е бивш член на полицейско специално подразделение. Според следствието, той и още трима души са откраднали боеприпаси от запасите на полицията.

От август 2017 г. срещу групировката се води разследване по подозрение за подготовка на терористичен акт.

В началото на юни Германия беше разтърсена от убийството на политика Валтер Любке, който изказваше подкрепа за бежанците. Смята се, че за него са отговори ксенофобски настроени екстремисти, напомня Дойче веле.

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Зоват за покушения срещу леви политици, бежанци и евреи