С 30% се е увеличил притокът на мигранти към Гърция в първите три месеца на 2018 година. Информацията на европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" е цитирана от БНР.

След ракетния обстрел срещу Сирия в събота, 14 април, гръцките медии коментират като "неизбежна" хуманитарната криза в Сирия, която ще засили мигрантския поток.

"Докато Сирия гори, Европа ще бъде поставена под бежански натиск", заяви еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.

Кметовете на гръцките острови предупреждават правителството за нуждата от незабавни мерки. Те не скриват, че се увеличава напрежението както между жителите и мигрантите от лагерите, така и недоволството на самите мигранти, които искат да напуснат Гърция. Ежедневни са случаите на арест на трафиканти, които прекарват нелегални мигранти и през сухопътната граница с Турция.

Управляващата партия СИРИЗА излезе с коментар по събитията, като каза, че "войната не е решение" и се обяви срещу употребата на химическо оръжие.

Не се очаква бежанска вълна след ударите в Сирия

Не се очаква бежанска вълна след ударите в Сирия

Според Каракачанов Русия е имала информация

Припомняме, в деня на ракетния обстрел срещу Сирия военният министър на България Красимир Каракачанов заяви, че не се очаква бежанска вълна. "Към този момент не се очаква и няма прогнози за подобна вълна, не се налага специална степен на готовност, не е необходимо да се привежда друга степен на готовност, тъй като непосредствена заплаха за България не съществува", заяви Каракачанов.

На друго мнение е еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис. "Европейската комисия следи отблизо кризата в Сирия. Нарастващото напрежение в Сирия може да доведе до нова голяма бежанска вълна", заяви Стилианидис.

Напрежението в Сирия може да доведе до бежанска вълна

Напрежението в Сирия може да доведе до бежанска вълна

Еврокомисарят Христос Стилианидис акцентира на моралния ни ангажимент