Майкъл Дъбки, директорът за комуникациите на Белия дом, е подал оставка, съобщават американски медии.

Дъбки напуска Белия дом три месеца след поемането на поста.

Той е основател на Crossroads Media, републиканска компания, която специализира в политическата реклама.

Майкъл Дъбки е подал оставка още на 18 май, но му е предложено да остане на поста до приключването на първия международен тур на президента Доналд Тръмп. Американският лидер веднага е приел оставката му.

Според американски медии Дъбки продължава да ходи на работа, тъй като все още не е определен последният му ден.

Според "Вашингтон пост" оставката вероятно е първата от редица промени в Белия дом, които ще настъпят на фона на разрастващия се скандал с Русия.

Дъбки, който работи в тясно сътрудничество с говорителя на Белия дом Шон Спайсър, е подпомагал изпълнението на стратегията за комуникации, отговаряйки на кризи като уволнението на Джеймс Коми като директор на ФБР, както и при разкриването на планове с политики и други инициативи.

Джейсън Милър, високопоставен съветник на Тръмп по комуникациите по време на предизборната кампания, за кратко служи като директор на комуникациите, след като се оттегли няколко седмици преди встъпването в длъжност на милиардера. Той аргументира решението си с искането да прекарва повече време със семейството си.

През първите седмици от президентството на милиардера Спайсър изпълняваше и двете роли - говорител и директор по комуникациите.