Японското министерство на отбраната планира да завърши разработката и въведе в експлоатация безпилотен изтребител ​​до 2035 година. Това съобщи в. "Никей", позовавайки се на свои източници.

Според изданието тези изтребители не се нуждаят от пилотска кабина, така че могат да бъдат намалени по размер. От своя страна това ще доведе до по-малък размер на необходимите ресурси и по-ниски производствени разходи в сравнение с пилотираните самолети. По време на фазата на развитие на безпилотните изтребители ще е необходимо да се проведат мащабни изследвания в областта на изкуствения интелект и дистанционното управление, които ще осигурят работата на системите.

Очаква се да се отделят 2,7 милиарда йени (около 26,1 милиона долара) за тези изследователски цели. В същото време разработването на технологии за контрол и наблюдение на полета ще бъде поверено на корпорацията Subaru. На свой ред Mitsubishi Heavy Industries и Mitsubishi Electric ще създадат система за незабавен трансфер на данни между изтребителите. Освен това министерството на отбраната в Токио обмисля възможността за включване на предприятия от Обединеното кралство и САЩ.

През октомври 2020 г. министерството на отбраната подписа основен договор с Mitsubishi Heavy Industries за разработване на нов самолет, който трябва да замени остарелите изтребители F-2. Датата на завършване на тези работи също се очаква до 2035 г.