Доминик Рааб е новият британски министър за Брекзит, съобщиха от британското правителство, цитирано от "Гардиън" и Би Би Си.

Преди това Рааб беше министър на местното самоуправление и жилищното настаняване. Заемал е длъжността министър на правосъдието.

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

Той е назначен на ключовия пост след оставката на Дейвид Дейвис. Той взе решението, след като премиерът Тереза Мей си осигури подкрепа за плана за излизане на Великобритания от ЕС, критикуван от привържениците на Брекзит като твърде "мек".

Дейвид Дейвис: Не е задължително връзките с ЕС да отслабнат след Брекзит

Дейвид Дейвис: Не е задължително връзките с ЕС да отслабнат след Брекзит

В общ интерес е да продължим сътрудничеството си, убеден е министърът по напускането на ЕС

Рааб е един от яростните привърженици на Брекзит.

44-годишният е адвокат по професия. Той е избран за депутат в британския парламент през 2010 г. В правителството е от 2015 г.

"Гардиън" коментира, че назначаването на Рааб е удар върху Майкъл Гоув, който беше очевидният заместник на Дейвис. Този ход на премиера Тереза Мей показва, че тя е сериозна по отношение да привлече нов талант в кабинета. Освен това Мей показва, че е открита за удължаване на преходния период след Брекзит. Но назначаването на Рааб ще засегне жилищната политика - един от приоритетите на правителството. Рааб управляваше ведомството едва 6 месеца. От 2010 г. министерството е оглавявано от осем души.