Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на ЕС да подкрепят продължително отлагане на Брекзит, ако Обединеното кралство не приеме план.

В "Туитър" Туск написа, че по време на консултациите преди Европейския съвет ще призове 27-те страни членки да бъдат отворени за дълго отлагане, ако Великобритания намери за необходимо да преосмисли Брекзит стратегията си и за да постигне консенсус.

Брекзит предизвика хаос, тръби печатът на Острова

Брекзит предизвика хаос, тръби печатът на Острова

Британските издания пишат за хаоса и поредния провал на Мей в парламента

"Гардиън" коментира, че това вероятно ще помогне на Тереза Мей, защото ако депутатите не прокарат сделката й за трети път, тя няма да има друг избор освен да поиска продължително отлагане на Брекзит.

Днес британските депутати ще гласуват предложение на правителството за отлагане на Брекзит. Парламентът ще гласува предложение, което предвижда следващата сряда като краен срок за прокарване на сделка за Брекзит от депутатите. Ако сделката бъде прокарана, правителството ще поиска отлагане на Брекзит до 30 юни. Ако не бъде гласувано споразумението, кабинетът на Тереза Мей ще се нуждае от по-голяма отсрочка, което означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва на европейските избори.

Брюксел: Вотът за Брекзит без сделка е като „Титаник гласува айсбергът да се отмести от пътя”

Брюксел: Вотът за Брекзит без сделка е като „Титаник гласува айсбергът да се отмести от пътя”

Франция и Германия са сред няколко държави, които искат по-голяма гъвкавост

Междувременно се съобщава, че "Даунинг стрийт" 10 ще позволи на консерваторите свободно да гласуват за отлагане на Брекзит.