"Дойче банк" провеждала вътрешно разследване с цел проверка на сметките на американския президент Доналд Тръмп за връзки с Русия, пише "Гардиън".

Банката проверявала за доказателства дали заеми за стотици милиони долари на президента на САЩ са подкрепени с гаранции от Москва или някакви други подозрителни връзки с Русия.

Германската банка, която е разследвана от правосъдното министерство на САЩ и е изправена пред сериозни регулаторни проверки, проверявала за доказателства дали наскоро взети от Тръмп заеми, които са сключени при изключително необичайни обстоятелства, може да са подкрепени с финансови гаранции от Москва.

Британското издание също е научило, че роднини на държавния глава са клиенти на банката, която проверявала сметки на Иванка Тръмп, съпруга й Джаред Кушнер и майката на Кушнер.

Вътрешният преглед не е довел до откриване на доказателства за някакви връзки с Русия, но "Дойче банка" е притискана да назначи външен и независим одитор, за да се прегледат бизнес отношенията на президента Тръмп.

Германската банка вече е разследвана от САЩ за подпомагане на руснаци при пране на пари.

Според анализ на "Блумбърг" Тръмп дължи на германската финансова институция около 300 милиона долара. За заема Тръмп е ипотекирал четири големи сгради.

Миналият месец Великобритания и САЩ наложиха глоба от 630 милиона долара на банката, тъй като не е успяла да предотврати пране на пари в клона й в Москва. Става въпрос за най-малко 10 милиарда долара руски пари.