Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите за държавен глава Джо Байдън влязоха в дуел с предизборни събития в ключовия щат Флорида няколко дни преди президентските избори. Двете събития разкриха диаметрално различни позиции за пандемията от коронавирус, информира "Ройтерс".

ФБР разследва Хънтър Байдън за пране на пари

ФБР разследва Хънтър Байдън за пране на пари

Лъже ли Джо Байдън за сделките на сина си

Социологическите проучвания показват, че Байдън има солидна преднина на национално ниво, но оспорвана битка в ключовите щати, което ще изиграе и решаваща роля за финалния резултат.

Проучване на Reuters/Ipsos от сряда показва, че Тръмп е настигнал Байдън във Флорида, като 49% казват, че ще гласуват за бившия вицепрезидент, а 47 на сто за държавния глава.

Снимка 503085

Източник: ЕПА

Със своите 29 електорални гласа щатът е голяма награда на изборите във вторник. Победата на Тръмп във Флорида през 2016 г. бе ключова за изненадващия успех на президентските избори.

И какво като Байдън води в анкетите? Не бяха ли грешни през 2016 г.?

И какво като Байдън води в анкетите? Не бяха ли грешни през 2016 г.?

Сега ситуацията е много по-различна от 2016 г.

Хиляди хора, много без маски, се събраха на предизборен митинг на открито в Тампа, за да чуят как Тръмп осмива опонента си, бившия вицепрезидент.

"Можете ли да си представите да изгубя от този човек? Можете ли да си представите", попита американският лидер, който отново омаловажи пандемията. Той увери присъстващите, че ако се заразят с вируса, те ще бъдат "по-добре", както той след като бе диагностициран.

Тръмп и Байдън в смъртоносна схватка за Флорида и Аризона дни преди вота

Тръмп и Байдън в смъртоносна схватка за Флорида и Аризона дни преди вота

Щатът Пенсилвания може да реши битката

Часове по-късно Байдън пристигна в същия град за участие в по-малък предизборен митинг, където присъстващите стояха до автомобилите си, за да се избегне разпространение на вируса. Това бе второто му събитие за деня във Флорида. Поддръжниците на събитието носеха маски, както изисква кампанията на Джо Байдън, въпреки че те не винаги поддържаха социална дистанция.

Байдън критикува Тръмп за организираните от него "суперразпространяващи събития" и атакува президента за многократните уверения, че страната е преодоляла най-тежкото от пандемията, въпреки че в САЩ всекидневно се отчита рекорден брой на новозаразените.

И Байдън се възползва от ранното гласуване

И Байдън се възползва от ранното гласуване

Той гласува след реч за коронавируса

"Доналд Тръмп развява белия флаг, изостави нашите семейства и се предаде на този вирус. Но американският народ никога не се предава, ние никога не се предаваме", увери Байдън.

Повече от 227 000 души са починали от коронавируса в САЩ, милиони американци изгубиха работата си.

Тръмп многократно омаловажи заплахата, дори и след като лидерите в Европа наложиха нови ограничения. Отделно здравни експерти прогнозират мрачна зима в САЩ.

Изумително висока активност в Тексас дава надежда на Байдън за разгром на Тръмп

Изумително висока активност в Тексас дава надежда на Байдън за разгром на Тръмп

Демократите мечтаят

Републиканският президент приветства публикуваните вчера икономически данни, които показват, че американската икономика отчита ръст от 33% през третото тримесечие.

"Радвам се, че тези страхотни числа за БВП излязоха преди 3 ноември", написа той в "Туитър". Съмнително е дали икономическите данни могат да окажат огромно влияние върху резултата от изборите.

Байдън подчерта, че БВП на САЩ остава под нивата от четвъртото тримесечие на 2019 г., преди пандемията да връхлети.

Президентът провежда по три митинга на ден в различни щати, докато Байдън действа по-умерено, като тази седмица прекара два дни близо до дома си в Делауеър.

Планиран от Тръмп митинг в Северна Каролина бе отменен заради силен вятър вследствие на урагана "Зета".

Речта на Байдън в Тампа бе прекъсната от проливен дъжд. Той се очаква днес да посети Уисконсин, Минесота и Айова.

Тръмп планира да се върне в Средния Запада, където ще участва в събития в Мичиган, Уисконсин и Минесота. Общо той планира да посети 10 щата в последните дни от кампанията и 11 митинга във финалните 48 часа.

Повече от 80 милиона американци вече гласуваха на президентските избори, според U.S. Elections Project на Университета на Флорида. Повече от 51 милиона бюлетини са пуснати по пощата.

Флорида е дом на голяма група от латиноамериканци, кубинските американци в южната част на щата традиционно клонят към републиканците, докато по-новите общности от пуерториканци в централната част клонят към демократите.