Руските окупационни войски готвят въздушен удар срещу историческата катедрала "Света София" в Киев, съобщи агенция "Униан" с позоваване на Украинската гръкокатолическа църква.

"Постъпи информация, че руските войски готвят въздушен удар по най-важната светиня на украинския народ от времето на Киевската Рус - катедралата "Света София" в Киев." - се казва в съобщение на църквата.

Главата на Украинската гръкокатолическа църква Светослав призова всички християни да се молят за духовната светиня на славянските народи и отправи апел към агресора "да не предприема този ужасен акт на вандализъм".

"Нека Света София - Премъдрост Божия, да вразуми тези, които са решили да извършат това престъпление", се казва още в съобщението.

Украинският министър на културата Александър Ткаченко напомни, че тази вечер от руското министерство на на отбраната са отправили закана да бомбардират "обекти на Службата за сигурност на Украйна" в центъра на Киев.

"Тези престъпни намерения носят заплаха за хората и за светините на Киев. На няколко десетки метра от заявената цел на бомбардировката е разположена катедралата "Света София" с мозайки и фрески от 11 век. Тази уникална архитектурна забележителност е включена в списъка с обектите на световното наследство. Всяка повреда или разрушение по катедралата ще бъдат невъзстановима загуба за цялото човечество." - подчерта Ткаченко.

Киев е под въздушна тревога

Киев е под въздушна тревога

Гражадните отиват в укритията...