Бившият съветник по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън отпразнува Деня на президентите с нарушаване на мълчанието си за първи път от импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп. Болтън говори за  предстоящата си книга, пише "Гардиън".

Но когато стане въпрос за бившия си шеф, бившият съветник на Тръмп беше лаконичен, намеквайки, че е ограничен и не може да сподели всичко.

Белият дом иска да цензурира книгата на Болтън

Белият дом иска да цензурира книгата на Болтън

Според администрацията, в нея имало секретна информация…

Болтън, който беше уволнен през септември след разногласия с американския лидер за външната политика, беше интервюиран в понеделник вечерта в Duke University в Дърам, Северна Каролина.

Това е първото му публично изказване от импийчмънта срещу Доналд Тръмп, на който той не успя даде показания, въпреки че демократите поискаха и Болтън беше склонен да го направи.

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Американският лидер смята, че ако Болтън е останал на поста, САЩ щяха да влязат в шестата световна война

Но след изтичане на черновата на непубликувана книга на Болтън, в която се описва как Тръмп му е казал, че иска да отложи американската военна помощ за Украйна, докато Киев не се съгласи да разследва Джо Байдън, сянката му надвисна над съдебната процедура, която завърши с оправдаване на американския лидер.

Университетът не позволи да се запише разговорът, както и не излъчи основното събитие. Интервюиращият Питър Фивър, преподавател по политология в университета, е заявил на присъстващите, че ограниченията са заради договор с Болтън.

Но журналисти на събитието пуснаха коментари на Болтън в "Туитър".

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Той разказва в книгата си, чието излизане от печат предстои…

Запитан за коментарите на Тръмп в "Туитър" по негов адрес, Болтън отговорил, че не може да коментира, тъй като Белият дом все още преглежда черновата на предстоящата му книга.

На въпрос какво е било да си от екипа на Тръмп по време на срещата с Владимир Путин в Хелзинки през 2018 г., Болтън отговори: "Да преследваш правилните политики за Америка, бях готов да се примиря с много".

"Не моля за мъченичество. Знаех, мисля, че бях наясно в какво се замесвам", продължи той.

Болтън е готов да свидетелства пред Сената на САЩ за импийчмента на Тръмп

Болтън е готов да свидетелства пред Сената на САЩ за импийчмента на Тръмп

Ако му изпратят писмена призовка

Според Си Ен Ен Болтън и адвокатите му се борят с Белия дом за книгата, която трябва да бъде публикувана следващия месец. Книгата е озаглавена The Room Where it Happened. Администрацията на Тръмп е притеснена, че съдържа класифицирана информация.

По темата за Хелзинки, Болтън допълни: "Мога да прочета глава от книгата ми тук и ще ви дам отговор на този въпрос". На въпрос дали е съгласен с Тръмп, че разговорът с Владимир Зеленски е бил "идеален" на 25 юли, бившият съветник отбеляза: "Ще ви хареса 14-та глава".