Премиерът Борис Джонсън предупреди Русия, че нахлуването в Украйна би било "катастрофално" и "болезнено, насилствено и кърваво дело", съобщава БиБиСи.

Говорейки, когато външното министерство изтегли част от служителите на посолството от Украйна, премиерът каза, че ситуацията е "доста мрачна", но войната не е неизбежна.

Той каза, че Обединеното кралство "води в създаването на пакет от икономически санкции" срещу Русия и доставя отбранително оръжие на Украйна.

НАТО привежда силите си в готовност, казва, че това е за укрепване на отбраната и за целите на възпирането, а също така изпраща допълнителни кораби и бойни самолети към държавите-членки в Източна Европа в отговор на продължаващото натрупване на руски сили.

Русия отрече планове за военни действия, но се смята, че около 100 000 войници са натрупани на границата, като ръководителят на НАТО предупреждава за риск от нов конфликт в Европа.

Кремъл обвини НАТО в ескалация на напрежението с този ход. Русия смята алианса за заплаха и настоява за правни гаранции, че няма да се разширява по-нататък на изток, включително в Украйна. Но САЩ казаха, че въпросът е руска агресия, а не разширяване на НАТО.

Джонсън коментира, че "разузнаването е много ясно, че има 60 руски бойни групи по границите на Украйна, планът е за светкавична война, която може да унищожи Киев, всеки може да види този план. Трябва да покажем много ясно на Кремъл, на Русия, че това би била катастрофална стъпка."

Джонсън добави, че Обединеното кралство е с народа на Украйна.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

Даунинг стрийт коментира, че няма планове за изпращане на британски бойни войски за защита на Украйна.

Длъжностни лица казват, че не е имало конкретни заплахи за британските дипломати, но около половината от служителите, работещи в Киев, ще се завърнат в Обединеното кралство. САЩ наредиха на роднини на служителите на посолството им да напуснат, заявявайки, че инвазия може да дойде "по всяко време".

Ходовете на посолството бяха описани като предпазни и не се смята, че през последните 24 часа не се е случило нищо конкретно, което да задейства решенията на САЩ и Обединеното кралство.

Около 30 британски дипломати - включително посланикът - остават в Украйна. Външният министър Лиз Тръс каза, че британското посолство в Киев продължава да работи, но "важно е да се подготвим за всеки евентуален сценарий".

Тя каза, че Обединеното кралство има "много силен пакет от санкции, готов за въвеждане" и призова германският газопровод "Северен поток 2" към Русия да бъде отменен в случай на нахлуване в Украйна, като каза, че е "много, много загрижена" за европейските енергийна зависимост от Русия.

Запитана за обвиненията на Обединеното кралство, че руският президент Владимир Путин планира да постави промосковска фигура, която да ръководи правителството на Украйна, Трус отказа да уточни източника на разузнавателните данни.

"Ще се противопоставим на всяко действие на Русия, която се опитва да повлияе на демокрацията, която се опитва да подкопае Украйна, да извършва саботажи. Ще се противопоставим".

И Великобритания се втурна да евакуира дипломати от Украйна

И Великобритания се втурна да евакуира дипломати от Украйна

"В отговор на нарастващата заплаха от страна на Русия"

Джонсън коментира, че е посешавал Украйна и познава хората в страната, "моята преценка е, че ще се бият". "Нахлуването в Украйна от руска гледна точка ще бъде болезнено, насилствено и кърваво". "Мисля, че е много важно хората в Русия да разберат, че това може да е нова Чечения.

Попитан дали е неизбежна инвазията, Джонсън каза: "Трябва да ви кажа, че мисля, че разузнаването е доста мрачно в този момент. Със сигурност има много, много голям набор от руски сили и ние трябва да предприемем необходимите стъпки."

"Не мисля, че това по никакъв начин не е неизбежно, мисля, че здравият разум все още може да надделее."

Русия е заграбвала украинска територия и преди, когато анексира Крим през 2014 г., след ожесточени протести в Украйна, които свалиха проруския президент на страната. Руските сили превзеха Крим преди територията да гласува за присъединяване към Русия на референдум, който Западът и Украйна смятат за незаконен.

Подкрепяните от Русия бунтовници контролират райони от Източна Украйна близо до границите на Русия в конфликт, който взе живота на около 14 000 души. Мирното споразумение от 2015 г. далеч не е изпълнено.

В неделя Министерството на външните работи на Обединеното кралство обвини Путин, че планира да постави промосковска фигура начело на правителството на Украйна.

Човекът, посочен от външното министерство на Обединеното кралство - бившият украински депутат Евген Мураев - нарече твърденията "глупави" в интервю за "Ройтерс".

Москва подозира, че Киев готви провокация в Източна Украйна

Москва подозира, че Киев готви провокация в Източна Украйна

Вероятността от военен конфликт в региона е по-голяма от всякога, притеснен Песков