Британският премиер Борис Джонсън заяви в сряда, че министърът на вътрешните работи Прити Пател ще представи новите, по-строги правила на правителството за контрол на границата за "онези страни от червения списък, където сме особено загрижени за новите варианти на COVID-19".

"Имаме един от най-строгите режими в света. Молим хората да се тестват 72 часа преди да летят. Те трябва да изготвят формуляр за локация. В противен случай те могат да бъдат свалени от самолет. Вече трябва да се поставят под карантина за 10 дни", коментира Джонсън пред Камарата на общините.

По-рано през деня министърът на здравеопазването и социалните грижи Джонатан Ашуърт призова за по-строг граничен контрол, за да се ограничи по-нататъшното разпространение на коронавируса.

БиБиСи съобщава, че блокадата в Англия трябва да приключи на 31 март. Преди това Джонсън заяви, че тази дата трябва да позволи "контролирано" облекчаване на ограниченията на местни нива.

При сегашното заключване хората в Англия трябва да си стоят вкъщи и да излизат само по ограничени причини, като пазаруване на храни и упражнения. Подобни мерки се прилагат в голяма част от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Според системата се прилагат различни правила за различните части на страната, в зависимост от фактори като натиск върху NHS, брой случаи и проценти, при които броят заразените спада.

Не се очаква учениците в Англия да се върнат в училище преди края на февруари. Джонсън заяви, че училищата ще бъдат отворени "възможно най-скоро", но не гарантира, че това ще се случи преди Великден.

Първият министър Никола Стърджън заяви, че ограниченията в Шотландия ще продължат най-рано до средата на февруари.

В Уелс заключването ще бъде преразгледано в края на януари, но преди това правителството заяви, че не вижда "много възможност за промяна". Заключването на Северна Ирландия бе удължено до 5 март.

Джонсън коментира, че при влизане от рискова страна, всички пристигащи, на които не може да бъде отказано влизане, ще трябва да се изолират с държавно осигурено настаняване, като хотели, за 10 дни "без изключение".

Тези пристигащи ще бъдат посрещнати на летището и "транспортирани директно за карантина", като Министерството на здравеопазването и социалните грижи работи за създаването на тези съоръжения "възможно най-бързо", добави той.

Британия надмина 100 000 жертви от коронавирус, повече от загиналите цивилни през ВСВ

Британия надмина 100 000 жертви от коронавирус, повече от загиналите цивилни през ВСВ

Данните за деня са 1631 смъртни случая и 20 089 нови коронавирус случая