Китайският президент Си Дзинпин призова държавите от БРИКС да развият икономиките си, за да бъдат по-подготвени при външни заплахи, докато засилват сътрудничеството в блока, информират руски медии.

"В тази сложна среда страните членки на БРИКС трябва да засилят развитието си и възможността да отстояват на външни предизвикателства", каза той на среща на организацията в кулоарите на Г-20 в Япония.

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп настоява търговските споразумения да стимулират икономиката на САЩ

Си отбеляза, че Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР трябва тясно да си сътрудничат и да изградят отношения на базата на взаимно доверие и честност.

Трябва да направим БРИКС по-конкурентен, да заеме по-активна роля в глобалното сътрудничество в сферата на иновациите и създаването на отворен, честен и недискриминиращ климат, добави той.

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ
Обновена

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ

Руснаците поканиха Тръмп за Деня на победата през 2020-а

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР също призовават за съвместни усилия за стабилизиране на международната търговия и се обявяват срещу протекционизма. Те настояват за засилване на ролята на Световната търговска организация, информира АП.

Дзинпин разкритикува едностранните и протекционистки мерки, които рушат световния ред.

Руският лидер Владимир Путин каза от своя страна, че международната търговия страда от протекционизъм, политически мотивирани ограничения и препятствия.

Путин също подчерта необходимостта БРИКС да предприеме координиращи действия за блокиране на източниците на финансиране на терористичните организации.