Режимът на премиера Бенямин Нетаняху трябва да бъде свален.

Това призова бившият министър-председател на Израел Ехуд Барак, който обяви, че се завръща в израелската политика с нова партия, информират "Аарец" и "Таймс ъв Израел".

Барак заяви, че ще се бори срещу Нетаняху на изборите през септември. Той разкри новата политическа партия на пресконференция в Тел Авив с тирада срещу Нетаняху и корупционните случаи срещу настоящия министър-председател.

"Нетаняху достигна до края на кариерата си", заяви Барак, като твърди, че дори и приближените на премиера са наясно с това.

"Биби, това е последният ти шанс да си отидеш по свое желание", каза той и помоли премиера да не тласка страната към "хаос", за да "се спаси от затвора".

"Режимът на Нетаняху трябва да бъде съборен, а не да бъде спасяван", категоричен е Барак.

"Таймс ъв Израел" пише, че 77-годишният Ехуд Барак е най-дълго служилият шеф на генщаба на израелската армия и най-награждаваният военнослужещ преди да стане премиер през 1999 г. след победа над Бенямин Нетаняху. След поражението си от Ариел Шарон през 2001 г. Барак временно се оттегля от политиката, но се връща в Израелската партия на труда през 2005 г. От 2007 г. до 2013 г. е военен министър. През 2011 г. се разделя с Израелската партия на труда. Партията му "Ацмаут" ("Независимост") за кратко е в коалиционното правителство на Нетаняху. През 2013 г. Барак обявява второ оттегляне от израелския политически живот и партията се разпуска.

Все още не е обявено името на новата партия на Барак.