Европейската комисия ще предприеме правни действия срещу схемата на Малта за инвеститорско гражданство, по-известно като "златен паспорт", съобщава "Политико".

По тази схема Малта предлага европейско гражданство на чужденци срещу инвестиции в страната в размер на около 1 млн. евро.

Според ЕК обаче схемата е несъвместима с правилата на блока.

Тъй като този вид гражданство се издава без "никаква реална връзка със съответната държава членка", то е "несъвместимо" с "принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз, и с концепцията за гражданство на Съюза", се посочва в изявление на Комисията.

По тази причина ЕК ще сезира Съда на ЕС срещу Малта.

ЕК призовава за незабавна отмяна на златните паспорти в ЕС

ЕК призовава за незабавна отмяна на златните паспорти в ЕС

Комисията иска и гаранции, че са въведени строги проверки за справяне с проблема

Правителството на Малта увери, че е взело под внимание предприетите от Комисията действия, но подчерта, че не смята, че нарушава европейското право.

Въпреки че ЕК предупреди Малта за потенциални правни стъпки срещу програмата през 2020 г. и 2021 г., досега Валета не е изпълнила исканията за прекратяване на схемата.

Комисията отбелязва, че откакто схемата е стартирала през 2014 г., Малта е предложила сделката на няколко хиляди инвеститори и членове на техните семейства.

Кипър и България също бяха предложили подобни схеми, което породи опасения относно сигурността, прането на пари, укриването на данъци и прозрачността. Кипър все още се наблюдава отблизо от ЕК, тъй като спря схемата едва през 2020 г., но продължи да обработва висящите заявления до юли миналата година. България премахна изцяло "златните паспорти" през 2022 г., посочва "Политико".

Малта спира продажбата на "златни паспорти" на руснаци и беларуси

Малта спира продажбата на "златни паспорти" на руснаци и беларуси

Заради войната в Украйна