Европейската комисия призова правителствата да се фокусират върху спасяването на живота на хората и планетата. Комисията изостави финансовите правила, така че страните членки да могат да се борят с икономическите последици от пандемията от коронавирус.

"Коронавирусът ни удари като астероид и остави дупка във формата на кратер в европейската икономика", обяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, цитиран от "Политико".

Брюксел очаква остра рецесия в България и свиване от 7%

Брюксел очаква остра рецесия в България и свиване от 7%

Дългът на България се очаква да се увеличи до 25% от БВП през 2020 и 2021 г.

Според него сега държавите трябва да се съсредоточат върху инвестиране в общественото здраве и запазването на работните места и компаниите.

Призивът на Домбровскис идва като част от Европейския семестър на Комисията, който има за цел прилагане на бюджетните правила и координиране на икономическите политики в Общността. Но тази година пандемията промени ситуацията, тъй като принуди правителствата да блокират икономиките си, за да спрат разпространението на коронавируса.

Брюксел вече спря прилагането на правилата за дефицита и премахна ограниченията за използването на държавна помощ, давайки възможност на държавите свободно да вземат заеми и да наливат милиарди евро в икономиките си за превенция на масова безработица и фалити.

Приложенията за следене на вируса да не нарушават личните права, призова Брюксел

Приложенията за следене на вируса да не нарушават личните права, призова Брюксел

Препоръките са част от единен европейски подход при използването на технологии в борбата с коронавируса

Правителствата на страните членки ще трябва се фокусират върху развитието на зелени и цифрови икономики щом пандемията отмине, така че блокът да продължи да изпълнява ангажиментите и целите си за въглеродно неутрален континент до 2050 г.

Предизвикателствата пред нас от преди кризата няма да изчезнат, предупреди Паоло Джентилони, еврокомисар по икономическите въпроси.

"Докато гледаме към бъдещето, нашите задачи за инвестиции и реформи трябва да останат насочени към постигане на успешен зелен и дигитален преход и гарантиране на социална справедливост", каза още той.

ЕС с опит да спаси летния сезон

ЕС с опит да спаси летния сезон

Указанията на ЕК имат за цел да осигурят на хората възможност за почивка и свеж въздух