Във вторник Европейската комисия одобри плановете да предостави на Air France до 4 милиарда евро чрез Air France-KLM Holding за рекапитализация, съобщава "Блумбърг".

"Франция ще допринесе до 4 милиарда евро за укрепване на собствения капитал на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от избухването на коронавирус", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Air France е основна авиокомпания, в която Франция има 14,3% участие. Както авиокомпанията, така и нейният холдинг са претърпели значително намаляване на дейностите поради избухването на COVID-19 в началото на 2020 г.

Френското правителство може да повиши дела си до 30% като част от плана за рекапитализация на задлъжнелия превозвач. Air France ще получи до 1 милиард евро капитал и ще конвертира предишен френски заем от 3 милиарда евро в хибридни инструменти, се казва в изявление на Европейската комисия във вторник. В замяна на това Air France ще трябва да се откаже от 18 дневни слота на летище Орли извън Париж.

Френското правителство може да стане най-големият акционер в авиокомпанията като част от плана, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер по радио France Inter.

Дългоочакваният пакет е в центъра на понякога напрегнатите преговори между най-големите акционери на Air France-KLM - Франция и Холандия - и Европейската комисия, която поиска редица условия за компенсиране на антитръстови опасения. Миналата година правителствата предоставиха на групата общо 10,4 милиарда евро преки заеми и държавни гаранции.

Помощта от Франция ще бъде от полза само за френския клон на Air France-KLM, заяви ЕС. Франция се стреми да смекчи исканията на ЕК за мерки, насочени към засилване на конкуренцията в индустрията, включително предаване на права за кацане на летищата Орли и Амстердам Шипхол.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Други €5 млрд. отиват за Renault