Екипът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е поискал от държавите членки на ЕС с най-големия риболовен флот да преосмислят "финалното си предложение", след като "Даунинг стрийт" направи значителна крачка за излизане от безизходицата на търговските преговори, пише "Гардиън".

Франция и Дания се смята, че са най-предпазливи по отношение отправянето на контрапредложение, отстъпвайки от настоящото искане корабите им да загубят само 25% от стойността на рибата, която са уловили в британските води.

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

"Опустошителен ефект" и "катастрофа"

Фон дер Лайен е разговаряла по телефона с премиера Борис Джонсън в понеделник вечерта, за да обсъдят начин за излизане от безизходицата. Според източници на ЕС председателят на Европейската комисия е заявила, че е решена да се намери път към споразумение.

Задкулисни дискусии са проведени тази сутрин между старшите съветници на Фон дер Лайен и европейските столици, които ще бъдат най-засегнати от промените в сферата на рибарството.

Великобритания настоя ЕС да оттегли "неразумните искания", за да има сделка

Великобритания настоя ЕС да оттегли "неразумните искания", за да има сделка

ЕС не уважавал резултата от референдума за Брекзит

Според европейски източници в понеделник следобед главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост е излязъл с предложение. Първоначално Лондон искаше 60% намаляване на улова като стойност в британските води, а сега е намалено до 35%, което е далеч по-близо до предложението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за 25%.

Борис Джонсън е предложил петгодишен период на въвеждане на новите договорености, след като първоначално предлагаше три години. Също е възможен компромис по отношение налагането на мита или забрана за износ на стоки, когато достъпът до риболовните води се промени след изтичането на предвиждания период.

ЕП прие предложение за запазване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания

ЕП прие предложение за запазване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания

За да се избегнат проблеми при липса на сделка...

Когато делът на квотата бъде намален в бъдеще, независим арбитражен комитет ще приспадне разходите и ще позволи на една от страните да наложи мита върху стоките или да поиска компенсация.

Според източниците също ще има клауза за прекратяване, ако ограничаването на достъпа се счита за неприемливо, което открива пътя за преговори по всички аспекти от търговската сделка.

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС

Източници от ЕС отбелязаха, че предложението не е достатъчно за споразумение, но ако Франция и Дания бъдат убедени, че си струва да се продължи с преговорите, може да осигури последен шанс.

ЕС ще поиска малко по-дълъг период за въвеждане на промените за квотите.

9 дни остават до излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Европейският парламент вече обяви, че е твърде късно да се провежда гласуване на евентуално споразумение. Страните членки вероятно ще поискат временно прилагане на евентуално споразумение от 1 януари 2021 г., за да може евродепутатите да гласуват по-късно същия месец.

От Европейския парламент призоваха за удължаване на преходния период, но британското правителство обяви категорично, че това няма да се случи.