Европейската комисия представи в сряда пакет от предложения за засилване на борбата срещу тероризма в страните от ЕС, който включва мерки за борба с разпространението на радикални идеи в интернет, подобряване на сигурността на публичните зони и разширяване на правомощията на Европол, включително достъп до цифрови данни. Пакетът от мерки е представен от зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон на брифинг в Брюксел.

"Програмата на Европейската комисия за борба с тероризма се стреми да инвестира, за да направи нашите общества по-устойчиви чрез целенасочени мерки за борба с радикализацията и за защита на публичните зони от терористични атаки. Европейският начин на живот е ключова ценност за нас и ние трябва да направим всичко по силите си, за да го защитим от онези, които се опитват да го подкопаят", обясни Схинас.

Предложенията на ЕК в областта на борбата с радикализацията са насочени към извънсъдебно премахване на терористично съдържание в Интернет в рамките на един час от момента на откриването му. ЕК възнамерява да постигне такава скорост на изтриване на данни, като възложи отговорността за това на операторите на интернет платформи: съобщения, социални мрежи и хостинг. "Не можем да позволим Интернет да бъде арена за терористи, така че там да се появяват техните призиви или записи за отвратителните им действия", коментира той. 

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

Друга област са програми за борба с физическа радикализация на европейските граждани. ЕК предлага да се разработят програми за рехабилитация и реинтеграция на затворници в европейските затвори.

Предложението за защита на публичните пространства и критичната инфраструктура включва планиране на градските пространства за намаляване на потенциала за терористични атаки срещу тях. Става въпрос за създаване и инсталиране на системи за откриване на оръжия или експлозиви и планиране на пешеходни зони по такъв начин, че достъпът до тях за камиони да бъде възможно най-труден.

Схинас допълва, че "ЕК е готова да предостави финансова помощ на местните власти за проучване на начини за подобряване на безопасността на обществени места и критична инфраструктура".

Разширяването на правомощията на Европол е насочено главно към разширени права за достъп до съдържание в Интернет, както и "да се анализират големи количества данни за антитерористични цели, които може да са твърде големи или сложни за отделните държави от ЕС".

Брюксел предлага на полицейските структури на наднационално ниво да обработват големи количества данни от европейски и чуждестранни граждани в интерес на борбата с тероризма, радикалните идеологии и разпространението на детската порнография.

ЕС предприема твърди гранични и антиислямистки действия

ЕС предприема твърди гранични и антиислямистки действия

Спира ислямистка онлайн пропаганда и терористично съдържание, наблюдава и задържа джихадисти