Европейската комисия прие пакет от мерки за банковия сектор, за да насърчи кредитирането на домакинствата и дружествата в Европейския съюз.

Целта на мерките е да дадат възможност на банките да продължат да отпускат заеми, така че да се подпомогне икономиката и да се смекчат съществените икономически последици, породени от коронавируса. Пакетът включва тълкувателно съобщение относно счетоводните и пруденциалните правни норми на ЕС, както и целенасочени изменения с временен характер на правилата на ЕС за банките.

Благодарение на правилата, въведени след финансовата криза, банките в ЕС днес са по-устойчиви и по-добре подготвени да се справят с икономическите сътресения. В представеното днес съобщение се припомня, че правилата на ЕС дават възможност на банките и надзорните органи да действат по гъвкав, но същевременно отговорен начин по време на икономически кризи, за да подкрепят гражданите и фирмите, в частност малките и средните предприятия. С регламента, който се представя днес, се въвеждат някои целенасочени промени, чрез които да се осигури максимална възможност за кредитните институции да отпускат заеми и да поемат загуби, причинени от коронавирусната пандемия, като същевременно запазват своята устойчивост.

"В момента оказваме на домакинствата и фирмите цялата възможна подкрепа, за да могат да се справят с икономическите последици, причинени от коронавируса. Банковият сектор може да помогне много за реализирането на тези усилия", съобщи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

"Скоро ще открия и дискусии на кръгла маса, на които потребителите и фирмите ще могат да се срещнат с представители на финансовия сектор, за да дадем отговор на най-належащите потребности на гражданите и дружествата", отбеляза той.

Комисията ще започне съвместна работа с европейския финансов сектор, за да проучи възможностите за разработване на най-добри практики, чрез които гражданите и фирмите допълнително да бъдат подпомогнати. В условията на настоящата криза отговорът на ЕС трябва да бъде координиран, за да се избегне фрагментиране на национално равнище и да се осигурят еднакви условия на конкуренция.

Комисията предложи няколко "временни решения" под формата на целенасочени изменения на пруденциалните правила на ЕС за банките (Регламента за капиталовите изисквания) с цел да се осигури максимална възможност за банките да отпускат кредити и да поемат загуби, причинени от коронавируса. Комисията предлага извънредни мерки от временен характер, за да облекчи непосредственото въздействие на събитията във връзка с коронавируса чрез адаптиране на графика за прилагане на международните счетоводни стандарти за капитала на банките, чрез преференциално третиране на публичните гаранции, предоставени по време на настоящата криза, чрез отлагане на датата за прилагане на изискването за буфер на съотношението на ливъридж и чрез промяна на начина, по който някои експозиции се изключват от това съотношение. Комисията също така предлага по-ранна дата на прилагане на няколко от договорените мерки, които стимулират банките да финансират наетите лица, МСП, както и инфраструктурни проекти.

В представеното днес съобщение се потвърждават неотдавнашните изявления в подкрепа на предвидената в счетоводните и пруденциалните правила гъвкавост, каквито отправиха Базелският комитет по банков надзор, Европейският банков орган (ЕБО) и Европейската централна банка, наред с други органи. Комисията насърчава банките и надзорните органи да се възползват от гъвкавостта, предвидена в счетоводните и пруденциалните правни норми на ЕС. Така например в съобщението се потвърждава и се приветства възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС по отношение на законоустановените и частните мораториуми върху погасителните вноски (насоки на ЕБО от 2 април). В съобщението са откроени и областите, в които банките се приканват към отговорни действия, например като се въздържат от разпределяне на дивиденти на акционерите или като възприемат консервативен подход при изплащането на променливи възнаграждения. В представеното днес съобщение се припомнят и начините, по които банките могат да помогнат на предприятията и гражданите чрез предоставянето на цифрови услуги, включително безконтактни и цифрови плащания.