Държавите членки трябва да предприемат спешни действия за разнообразяване на доставчиците на компоненти за 5G мрежите, призова Европейската комисия на фона на оказвания от САЩ натиск върху блока да последва Великобритания и да забрани китайската компания Huawei от 5G мрежите, информира "Ройтерс".

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Франция няма да поднови лиценза на Huawei за 5G

Това ще проправи пътя за прекратяване достъпа на китайския технологичен гигант от френските 5G мрежи до 2028 г.

През ноември миналата година Европейският съюз се съгласи да предприеме твърд подход по отношение на доставчиците на компоненти за мрежите, за да намали рисковете в киберсигурността, тъй като мобилните мрежи следващо поколение се разглеждат като ключ към засилване на икономическия растеж и конкурентоспособността.

Стратегията включва намаляване на зависимостта на държавите и мобилните оператори от един доставчик. Първи в света по телекомуникационно оборудване са китайската компания Huawei, финландската Nokia и шведската Ericsson.

Великобритания иска от Япония алтернатива на Huawei за 5G мрежата си

Великобритания иска от Япония алтернатива на Huawei за 5G мрежата си

След като реши да премахне китайския телекомуникационен гигант от мрежата си до 2027 г.

"Напредъкът е спешно необходим, за да се намали рискът от зависимост от високорискови доставчици, с оглед редуциране зависимостта на ниво Европейски съюз", подчерта Европейската комисия, която разкрива напредъка на 27-те страни членки на ЕС.

Комисията призовава 13 страни членки без отлагане да приемат механизъм за наблюдение на преки чуждестранни инвестиции - инструмент, който ще позволи на правителствата да се намесват в случаи на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако участват предприятия, които са контролирани от държавата или се финансират с държавни средства.

И Великобритания  отрязва Huawei от 5G мрежата си

И Великобритания отрязва Huawei от 5G мрежата си

Въпреки по-ранните съобщения за сделка