Екипът на Световната здравна организация (СЗО) излезе от карантината в китайския град Ухан и започна мисията по установяване на произхода на вируса, който предизвика коронавирус пандемия, съобщават АП, АФП и "Гардиън".

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Лекар от Ухан: Китайските власти ми попречиха да бия тревога за COVID-19

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2

Изследователите, които трябваше да се изолират за 14 дни след пристигането си в Китай, напуснаха хотела и се качиха на автобус днес следобед. Не е ясно къде отиват.

Мисията стана изключително политизирана, след като Китай се опита да отклони отправяните обвинения, че е допуснал поредица от грешки в началото на епидемията. Големият въпрос без отговор е дали китайската страна ще позволи на експертите да проведат щателно разследване и да разпитат всеки, който се смята, че може да помогне на мисията.

Мисията започна след сериозни противоречия между страните и доведе до необичайно оплакване от СЗО, че Китай се е забавил твърде много с финалните приготовления.

САЩ разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан

САЩ разкриха данни, свързващи произхода на COVID-19 с институт в Ухан

Служители са заболели през есента...

Китай, който твърдо се противопоставя на независимо разследване, което не може да контролира напълно, коментира, че казусът е сложен и че здравните власти са ангажирани с нови огнища на вируса в Пекин, Шанхай и други градове.

В сряда говорителят на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон иска пълно международно разследване за установяване произхода на възникналата епидемия в Китай.

Коронавирусът уби повече от 2 милиона души и зарази най-малко 100 милиона души за една година от засичането на първите случаи в китайския град Ухан. Учените са съгласни, че заболяването е с животински произход и конкретно се фокусират върху пазар в Ухан, където се продават животни.

Китай с първа жертва от 8 месеца, СЗО пристигна в Ухан

Китай с първа жертва от 8 месеца, СЗО пристигна в Ухан

Делегацията ще бъде поставена под карантина за две седмици

Според Пекин обаче това не означава, че вирусът е тръгнал от Ухан. Китайските власти отричат конспиративни теории, че вирусът е излязъл от лаборатория. Точно обратното, Китай намекна, че вирусът има връзка с американска лаборатория за разработване на биологично оръжие в Мериленд.