След като Белият дом спрял военната помощ за Украйна, топ служителите на Доналд Тръмп се опитвали да я възстановят, но не успели да организират среща с президента, тъй като екипът му е бил твърде зает с осъществяване на плана му за закупуване на Гренландия.

Това става ясно от новопубликувани показания пред Конгреса на САЩ, пише "Гардиън".

Показанията на Бил Тейлър уличават Тръмп в натиск срещу Украйна

Показанията на Бил Тейлър уличават Тръмп в натиск срещу Украйна

Пълна стенограма на изслушването му в Конгреса…

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Бил Тейлър е заявил пред Конгреса, че заповедта на Тръмп от средата на юли да се спре военната помощ за Украйна е предизвикала поредица от срещи на високо ниво между членове на кабинета с цел как да възобновят помощта за Киев, като се взема под внимание неотложността й заради руската военна интервенция в Източна Украйна.

Тейлър даде показания на 22 октомври, но комисии към Камарата на представителите на САЩ, провели изслушвания във връзка с разследването за импийчмънт срещу Тръмп, публикуваха пълната стенограма в сряда.

Посланикът е съобщил пред конгресмените, че в администрацията са били единодушни на всяко ниво, че помощта за Украйна трябва да бъде възстановена и че Държавният департамент, Пентагонът, директорът на ЦРУ и съветникът по националната сигурност са работили съвместно за организиране на спешна среща с Тръмп, "за да го убедят да отпусне помощта".

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна
Обновена

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна

Обвързал е военната помощ с разследване срещу Байдън…

Но те не са успели да организират среща до септември. Тейлър разказал, че част от причината се корени в това, че през този период секретарите са били на работни посещения в чужбина, но посланикът добавил: "Мисля, че по това време също беше въпросът за Гренландия, за закупуването на Гренландия, което отне много енергия на Съвета за национална сигурност".

На 20 август Тръмп отмени визита в Дания на базата, че датският премиер Мете Фредериксен "не е заинтересована да се обсъжда закупуването на Гренландия". Тя определи предложението на американския президент като "абсурдно за обсъждане".

САЩ открива консулство в Гренландия

САЩ открива консулство в Гренландия

Като част от план за увеличаване на американското присъствие в Арктика

Тръмп обяви два дни по-рано, че сериозно е разглеждал идеята, но не е приоритет.

Коментарът на Тейлър показва, че идеята на Тръмп да закупи Гренландия е пренасочила голяма част от ресурсите на Съвета за национална сигурност за сметка на други въпроси, които са разглеждани от останалата американска администрация като приоритети пред националната сигурност.

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Но сериозно отчитат нарастващия интерес на САЩ към Арктика