Германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) оспори във върховния административен съд на провинция Мекленбург-Предна Померания в Грайфсвалд издаването на разрешение за експлоатация на газопровода "Северен поток 2", предаде Дойче веле.

В съобщение, публикувано на сайта на организацията, се посочва, че еколозите целят повторно разглеждане на заявката за въвеждане на тръбопровода в експлоатация от страна на минната администрация в град Штралзунд - това е службата, която отговаря за издаването на разрешения за строителство и експлоатация на новия газопровод.

Еколозите посочват, че при първоначалното проучване не са били взети предвид "новите научни данни за неконтролируеми изпускания на метан при добива, транспортирането и преработването на природния газ". И при оценката за екологичния риск през 2018 г. са разглеждани само възможностите за изтичане на метан в морския участък на тръбопровода. Такъв подход обаче не отчита всички рискове. Според нови научни данни, при добива на газ емисиите на метан са много по-големи, отколкото се смяташе досега, а той е 86 пъти по-вреден за климата, отколкото е въглеродният диоксид.

Помпео: Ще защитим Европа от рисковете, свързани със „Северен поток 2”

Помпео: Ще защитим Европа от рисковете, свързани със „Северен поток 2”

Русия да не може да спира доставките...