"Време е ЕС и НАТО да станат реалисти по отношение на Сърбия, а Вашингтон да изпрати ясен сигнал, че НАТО ще защити всички съседи на Сърбия от "намеренията на Белград", коментира Даниел Сервер, американски експерт по балкански въпроси, цитиран от сръбската медия B92.

"Позицията на Брюксел е, че няма членство в ЕС за държава, която подхранва териториални амбиции и не зачита границите на съседите си. Време е Вашингтон да даде ясен сигнал, че НАТО ще защити всички съседи на Сърбия от Белград и несъседските му намерения".

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

ЕК: Сърбия трябва да скъса с Евразийския съюз, преди да се присъедини към ЕС

Това не е ново условие, а общо правило за всички, които искат в ЕС

Сервър посочва, че президентът на Сърбия Александър Вучич иска да обедини всички сърби в едно пространство и напомня, че последният път, когато Сърбия е опитала това, е завършило с война.

"Сърбия има осем близки съседи, всички от които имат сръбско малцинство, въпреки че България има по-малко. Шест са държавите-членки на НАТО: Хърватия, България, Унгария, Северна Македония, Черна гора и Румъния. Други две съседки имат войници на ЕС и НАТО за запазване на териториалната цялост - Босна и Херцеговина и Косово".

"Какво се случи миналия път, когато Сърбия през 90-те се опита да разшири политическия си обхват и да обедини някои от тези малцинства в една държава: войната със Словения, войната с Хърватия, войната с Босна, войната с Косово и войната с НАТО. Последствията: сърбите са напуснали съседни страни, а на Сърбия не е даден нито един квадратен сантиметър от съседни държави", допълва Сервър.

Белград и Прищина не постигнаха напредък на разговорите в Брюксел

Белград и Прищина не постигнаха напредък на разговорите в Брюксел

Курти е предложил проект на споразумение...