Средствата, изпратени от работещите в чужбина българи, надминаха чуждите инвестиции у нас, предаде bTV, като цитира анализа на БНБ.

Той показва, че сумите, изпратени у нас през 2017-та, са над 1 млрд. евро. Данните показват, че работещите зад граница наши сънародници миналата година са изпратили с почти 300 хил. евро повече от предходната.

Отбелязва се, че анализът отчита само парите, дошли по банков път,

Те покриват основно текущи разходи, здравеопазване, погасяване на заеми, започване на малък бизнес. Според икономистите отиват и за купуване на недвижимо имущество.

Северозападна България, Шумен и Сливен държат рекорда за най-много емигранти. На това разчитат и за прехраната и развитието си.

Емигрантите купуват обикновено малки жилища, които са на стойност между 50 и 70 хиляди евро, показват данните на агенциите за недвижими имоти.

Икономистът Десислава Николова обяснява ръста на паричните преводи с икономическия растеж в Европа. "Предимно се използват за купуване на недвижими имоти като реална форма на спестяване. Това е една от причините и за задържане на високия ръст на цените на имотите", посочи тя.

"Граждани от Великобритания, които след брекзит купуват имоти тук. Втората тенденция е такива, които работят в Италия и Гърция подпомагат децата си тук да си купят жилища", посочи Гергана Тенекеджиева.