Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че решението на ЕС да наложи санкции на Турция заради сондажните дейности край Кипър може да доведе до прекратяване на преговорите с Общността. Той предупреди, че Турция може да изпрати на Европа задържаните джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира "Ройтерс".

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Ердоган щял да "захапе" Тръмп, че САЩ не са си спазили обещанието за Сирия

Турция няма да приеме бездействие на Европа по въпроса със затворниците от ДАЕШ

Вчера министрите на външните работи на ЕС договориха рамка за налагане на икономически санкции на Анкара заради незаконна дейност в изключителната икономическа зона на Кипър със сондажните дейности до разделения остров.

Турция, официален кандидат за еврочленство въпреки влошаващите се отношения, критикува решението и се закани, че няма да прекратява сондажа в Източното Средиземноморие, защото действа в собствения си континентален шелф или в райони, където кипърските турци имат право.

Ердоган направи коментара в Анкара преди да отпътува за Вашингтон, където ще разговаря с президента Доналд Тръмп. Турският лидер разкритикува решението на ЕС и каза, че Турция действа в съответствие с правата си, основани на международното право.

Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, докато другите страни не се изтеглят

Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, докато другите страни не се изтеглят

"Ние няма да отстъпим, докато и последният терорист не напусне региона"

"Хей, Европейски съюз, знай това - Турция не е една от тези държави, които познавахте досега. Ние сме държава, която седи на масата за преговори с вас. Тези преговори могат да бъдат прекратени внезапно", заплаши той.

ЕС разчита на Анкара, която е приела повече от 3,5 милиона бежанци, за спиране на мигрантския поток към Европа след споразумение от 2016 г. за блокиране на коридора през Егейско море. Ердоган многократно заплашва Турция да пусне бежанците към Стария континент, ако не получи помощ от ЕС.

"Вие можете да приемате това с лека ръка, но тези врати (към Европа) ще се отворят и тези членове на ДАЕШ ще ви бъдат изпратени. Не се опитвайте да заплашвате Турция около развитието в Кипър", продължи той заплахите си към Брюксел.

Ердоган: Турция залови най-малко 10 роднини на Багдади

Ердоган: Турция залови най-малко 10 роднини на Багдади

Най-близкият му кръг е вече в ръцете на турските власти

Остров Кипър е разделен от 1974 г. след турска инвазия, предизвикана от организиран от гърците преврат. Оттогава няколко мирни инициативи се провалиха и откриването на залежи край острова още повече усложниха преговорите.

Отделно отношенията на ЕС с Турция са влошени заради ситуацията в Сирия и блокираните преговори за еврочленство.

Вчера Турция обяви, че е започнала да репатрира джихадисти от ДАЕШ.

"Дали ще ги приемат, или няма, ние ще продължим да ги връщаме", обеща Ердоган, имайки предвид арестуваните джихадисти.

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Анкара е депортирала американски екстремист и скоро ще депортира седем германци