През следващата седмица ЕС ще приеме на "въоръжение" ново финансово оръжие в опит да обуздае надигащия се според Брюксел тесногръд национализъм в източната част на блока и да се справи със заплахите към демократичните основи на съюза, съобщава "Ройтерс".

Големият изборен триумф на премиера на Унгария Виктор Орбан на 8 април, наричан от представители на ЕС Виктатор, и битката за спасяване независимостта на съдилищата в Полша бият камбаната за бъдещето на ЕС на фона на преговорите за Брекзит.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подкрепян от Германия, Франция и други богати платци в ЕС, ще разкрие предложения в сряда като част от многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2021-2027 г., които ще обвържат финансирането с върховенството на закона, обявиха представители на блока пред осведомителната агенция.

По-бедните страни членки в Източна Европа разчитат много на бюджета на ЕС.

Високопоставен източник заяви, че ще бъдат заложени условия, а друг представител каза, че бюджетният натиск изцяло променя нещата.

"Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети източник, имайки предвид призива на Орбан за "ограничена демокрация" и атаките му към отворената бежанска политика на ЕС.

"Има много по-голяма заплаха за Европа от Брекзит", добави представителят.

Подробностите за бюджета все още са предмет на интензивни преговори.

Според предложенията финансирането на държави може да бъде блокирано, ако не изпълняват задълженията си към договорите относно върховенството на закона, например независимостта на съдилищата.