Европейският съюз и Русия са съгласни, че е необходимо да се изготви план за движението на стоки между континенталната част на Русия и Калининградския ексклав, каза премиерът на Полша в четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Европейските служители водят преговори за освобождаване на територията от санкции, които досега засегнаха промишлени стоки като стоманата, проправяйки пътя за сделка в началото на юли, ако членката на ЕС Литва оттегли резервите си.

Калининград, който граничи с държави от Европейския съюз и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки, е отрязан от част от товарен транспорт от континентална Русия от 17 юни под санкциите, наложени от Брюксел.

"И двете страни стигнаха до заключението, че си струва да се договори план, който няма да наруши де факто прилагането на санкциите, защото, честно казано, Калининградската област е много малка част от Русия", каза полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция.

Литва, управлявана преди от Москва, сега е един от най-яростните критици на Русия в ЕС и е в противоречие с официалните лица в Германия и Брюксел, които искат да разсеят скандала.

"Полша подкрепя Литва, доколкото е възможно, в нейното обсъждане заедно с Европейската комисия в областта на разработването на... подходящ механизъм в потока на стоки между Калининград и Русия", каза Моравецки.

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

В Русия плашат с война при блокада на Калининград

Джабаров: При заплаха за нашата сигурност със загуба на територия ще предприемем крайни мерки

Европейските служители водят преговори за освобождаване на територията от санкции, които досега засегнаха промишлени стоки като стомана, проправяйки пътя за сделка в началото на юли, ако членката на ЕС Литва оттегли резервите си, казаха хората, които отказаха да бъдат назовани, защото дискусиите са частни, пише "Индипендънт".

Спорът около изолацията на руския ексклав изпробва решимостта на Европа да наложи санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, подклаждайки опасенията от ескалация, след като други ограничения накараха Русия да не изплати дълга си.

Докато западните сили обещаха да застанат зад Украйна, като потвърдиха своята решимост на срещите на върха на Г-7 и НАТО тази седмица, за Европа се оказва трудно както да застане зад строги санкции, така и да избегне по-нататъшна ескалация с Русия.

Ето защо европейските чиновници, с подкрепата на Германия, търсят компромис за разрешаване на един от многото си конфликти с Москва, каза един от хората.

Ако традиционният маршрут за руски стоки до Калининград, първо през нейния съюзник Беларус, а след това и Литва, не бъде възстановен, балтийската държава се опасява, че Москва може да използва военна сила, за да създаде сухопътен коридор през нейна територия, каза човекът.

Междувременно Германия има войници, разположени в Литва и може да бъде въвлечена в конфронтация заедно със своите съюзници от НАТО, ако това се случи.

Най-голямата европейска икономика също е силно зависима от вноса на руски газ и би била уязвима от всяко намаляване на потоците, ако спорът за Калининград ескалира.

"Трябва да се изправим лице в лице с реалността", каза човек, пряко запознат с дискусиите в ЕС, описвайки Калининград като "свещен" за Москва. "(Путин) има много повече лостове от нас. В наш интерес е да намерим компромис", каза той, признавайки, че крайният резултат може да изглежда несправедлив.

Говорител на литовското външно министерство каза, че ще продължи да се консултира с Европейската комисия относно прилагането на санкциите и че всяка промяна от блока не трябва да отделя балтийската държава.

"Санкциите трябва да се прилагат и всички взети решения не трябва да подкопават доверието и ефективността на санкционната политика на ЕС", каза говорителят.

"Тъй като Калининградският транзит е възможен през различни държави-членки на ЕС, обяснението на Европейската комисия за това как да се прилагат санкциите на ЕС... не може да бъде ограничено до Литва".

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕС се опитва да намали напрежението около Калининград

ЕК обмисля нови правила за транзита през Литва

Говорител на Европейската комисия посочи нейното изявление от 22 юни, че Литва прилага ограниченията на ЕС и че доставките на стоки от първа необходимост за Калининград остават безпрепятствени.

Един от хората с пряко запознат с въпроса каза, че очакват компромисно споразумение да бъде намерено до 10 юли, а втори човек каза, че може да бъде обявено следващата седмица.

Един от компромисите може да доведе до освобождаването на движението на товари между Русия и Калининград от санкциите на ЕС на основание, че не се счита за нормална международна търговия, тъй като ексклавът е част от Русия, каза един от тези хора.

Тази отстъпка може да бъде направена само при условие, че санкционираните товари се използват в Калининград, а не се изнасят през неговото пристанище, където е централата на руския Балтийски флот.

Това може да бъде трудно да се гарантира и може да постави Литва, която има задачата да определи крайната дестинация на стоките, в курс към сблъсък с Русия, каза човекът.

Друг човек каза, че хуманитарните основания могат да бъдат използвани, за да се направи изключение за Калининград, който е притиснат между Литва, Полша и Балтийско море. Той обаче каза, че Литва има сериозни резерви да направи нещо, което може да се разглежда като отстъпка спрямо Москва.

Списъкът на санкционираните стоки ще се разшири до цимент и алкохол от 10 юли, въглища през август и петролни продукти като гориво през декември. Когато започне последната фаза, приблизително половината товари, изпратени до Калининград от Русия, ще бъдат санкционирани.

Към момента нито има забрана за пътници, нито хранителните продукти са забранени и до Калининград все още може да се стигне със самолет или море.

Докато Съединените щати и Европейският съюз незабавно въведоха санкции, за да ограничат достъпа на Русия до международно финансиране и нейните продажби на въглища и петрол, наказателните мерки не помогнаха за смекчаване на руската военна агресия.

През последните седмици Москва хвърли топката в полето на Европа, като намали критичните доставки на газ, което накара Германия да се подготви за рациониране и да наблюдава ескалиращия спор около Калининград с нарастващи опасения.

Калининград, който има почти един милион население, беше откъснат от Москва, когато Литва стана независима по време на разпадането на Съветския съюз и жителите трябва да преминат транзитно през територията на ЕС, за да стигнат до останалата част на Русия по суша.

Русия упрекна САЩ за блокадата на Калининград

Русия упрекна САЩ за блокадата на Калининград

Ходът бил част от модела на "все по-враждебни действия от американска страна" спрямо Москва