Европейски медии и коментатори са единодушни, че най-големите и най-унизителните отстъпки в новото споразумение за Брекзит са направени не от ЕС, а от премиера на Великобритания Борис Джонсън, пише "Гардиън".

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Повечето са съгласни, че дори и сделката да не мине в Камарата на общините в събота, премиерът на Обединеното кралство успя да получи това, което иска и най-малко на Острова може да бъде възприеман като победител.

Френският "Либерасион" пише, че Великобритания и ЕС сключиха споразумение "в екстремна ситуация", за да избегнат катастрофата Брекзит без сделка. Дори и блокът да поднови преговорите, след като окончателно ги приключи в края на миналата година, "реално Лондон направи най-големия жест със съгласието си да позволи митнически проверки между Великобритания и Северна Ирландия".

"Либерасион" допълва, че ЕС е одобрил споразумението, но не се заблуждава колко дълго може да изтрае и дали в крайна сметка ще бъде прието. И в момента "всичко показва, че депутатите няма да го подкрепят: аритметиката е безмилостна".

ЕС към Великобритания: Хайде, просто се махайте вече

ЕС към Великобритания: Хайде, просто се махайте вече

Европа няма време за Британия, трябва да намери геополитическото си мястото в света

Германският "Велт" е съгласен, че премиерът на Великобритания е големият победител, дори и да изгуби на гласуването в събота. "От пръв поглед изгледите пред Джонсън не са добри. Липсват му гласове в двете камари на парламента. Но ако депутатите са изправени пред избор между сделката на Джонсън и без споразумение, те могат да гласуват за подредено напускане", пише изданието и допълва, че "и дори да изгуби, ЕС ще му даде достатъчно дълго отлагане, за да организират избори...Брекзит може и да не дойде на 31 октомври...Но идва и най-вероятно под управлението на премиера Джонсън".

"Айриш таймс" пише, че отстъпките на ЕС са по-малки от тези на Лондон. Изданието отбелязва, че предпазният механизъм е премахнат, но за сметка на това Северна Ирландия да остане в митническия съюз на ЕС. Изданието припомня, че през миналата година Джонсън е казал, че нито един британски премиер не може да приеме митническа и регулаторна граница в Ирландско море, но той сега го направи. Сделката, според вестника, е добра за Дъблин, тъй като се гарантира, че няма да има граница на остров Ирландия, както и за ЕС, защото целостта на единния пазар се запазва.

„Моето споразумение или без сделка” – печатът на Острова за сделката на Джонсън

„Моето споразумение или без сделка” – печатът на Острова за сделката на Джонсън

Постигнатото от премиера на Великобритания Борис Джонсън споразумение за Брекзит с ЕС доминира на главните страници на британските издания

Но според "Айриш таймс" споразумението е добра новина и за Борис Джонсън, защото ако изгуби гласуването в парламента, хората ще казват, че той е направил каквото може и вината ще пада само върху законодателния орган.

Холандският вестник De Volkskrant припомня на читателите си първото правило в политиката на Линдън Джонсън: "Практикуващите трябва да могат да броят". Вестникът пише, че Борис Джонсън ще се сблъска с това на вота в британския парламент.

Испанският "Паис" смята, че сделката представлява "най-малко лош изход в близко бъдеще".