Лидерите на ЕС не могат да изберат Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет без съгласието на Полша.

Това обяви премиерът на полската държава Беата Шидло преди срещата на върха на съюза в Брюксел, информират Ройтерс и "Франс прес".

Полша заплаши да провали срещата на върха на ЕС заради Туск

Полша заплаши да провали срещата на върха на ЕС заради Туск

Полски медии очертаха два възможни сценария.

"Нека повторя: нищо не може да бъде направено без нас или нашето разрешение", подчерта тя.

"Нищо не трябва да бъде решавано без нашето съгласие. Днес в тази сграда би било добре да си спомним за този основен принцип при изграждането на общността. Аз ще направя това", каза още тя.

Няма споразумение за страна членка, която поддържа различно мнение и не е чуто. Става въпрос за принципи. Тези, които пренебрегват този принцип, те не градят единство, а разединение, подчерта премиерът на Полша и добави, че не може да има споразумение за председател на Европейския съвет без съгласието на страната, от която идва кандидатът.

Гласуват за втори мандат на Туск

Гласуват за втори мандат на Туск

Доналд Туск е председател

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви, цитиран от Ройтерс, че Унгария ще подкрепи кандидата на Европейската народна партия за председател на Европейския съвет.

"Доналд Туск ще бъде президентът", каза Орбан пред държавната телевизия m1 в белгийската столица.

Германия вижда огромно мнозинство зад Туск за втори мандат

Германия вижда огромно мнозинство зад Туск за втори мандат

Въпреки че собствената му страна не го подкрепя

Янош Лазар, министър на канцеларията на унгарския премиер, обяви на пресконференция, че Орбан се е опитал да помогне Полша и членовете на Европейския съвет да постигнат компромис, но в крайна сметка тези усилията са се провалили.

По-рано днес Варшава заплаши да провали срещата на върха на ЕС, ако евролидерите гласуват за преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, въпреки че Варшава е категорично против.

Варшава зове евролидерите да не избират Туск за втори мандат

Варшава зове евролидерите да не избират Туск за втори мандат

Мандатът на Туск приключва на 31 май

В събота полското правителство предложи евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Но само преди няколко дни Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че ще подкрепи Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред парламента на страната, че избирането на Туск ще бъде признак на стабилност.

Мандатът на Туск изтича през май. От малтийското председателство на ЕС съобщиха, че вероятно днес ще се гласува кандидатурата на Туск за втори мандат от две години и половина.