Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи в петък нов набор стандарти за стартиращи компании за страните-членки, които да се приемат, тъй като блокът се стреми да догони САЩ и Китай, съобщава СиЕнБиСи.

Стандартът на ЕС за стартиращи компании призовава страните да променят своите закони относно опциите за акции и имиграционните визи, така че стартиращите фирми да могат да привлекат най-добрите таланти от всяка точка на света.

Досега 25 държави в цяла Европа са се присъединили към рамката. Единствените, които не са, са Унгария, България и Хърватия. От тези, които са се регистрирали, сега ще се очаква да променят правилата си с течение на времето.

"Имаме нужда от повече стартиращи фирми в Европа, които бързо да прераснат в иновативни малки и средни предприятия (МСП) и след това в крайна сметка да се увеличат дори в големи успешни корпорации, които допринасят за европейския цифров суверенитет и стратегическа автономия".

"За целта стартиращите фирми във всеки ъгъл на ЕС се нуждаят от благоприятни и справедливи условия, за да се развиват на всеки етап от техния жизнен цикъл."

Създателите на технологии в Европа отдавна призовават за реформи, които да помогнат стартиращите фирми, да процъфтяват и да догонят САЩ и Китай, които създадоха най-големите цифрови компании в света. В САЩ има Google, Facebook, Apple, Amazon и много други, докато в Китай има Alibaba, Tencent, Huawei и Xiaomi. Всички тези фирми са значително по-големи от най-големите европейски технологични компании.

Едно от ключовите оплаквания в Европа е свързано с опциите за акции на служители, които дават възможност на стартиращите служители да притежават част от своята компания. Опциите за акции на служители не трябва да подлежат на данък върху капиталовата печалба, докато не бъдат осребрени и че на стартиращите предприятия трябва да се разреши да издават опции за акции на служители с права на глас.

Стандартът също така казва, че процесът за създаване на нова компания трябва да бъде ускорен до един ден и да струва по-малко от 100 евро. Времето за обработка на визи също трябва да се ускори.

Миналата година Германия заяви, че ще въведе ново законодателство относно опциите за акции, както и други реформи за стимулиране на инвестициите в технологичния сектор на страната.

Томас Яржомбек, германски комисар на Федералното министерство на икономиката и енергетиката за цифровата индустрия и стартиращи компании, заяви в петък: "В началото може да е имало някои раздразнения относно позициите от Германия, но това показва, че това е наистина добра инициатива, защото ни помогна в правителството също да победим тези сили, които бяха твърде бюрократични."

Междувременно Франция също се стреми да подобри политиките за борсови опции за стартиращи служители. Редица европейски стартиращи ръководители и за рисков капитал приветстваха предложенията на ЕК тази седмица.

Европейските стартиращи фирми през миналата година привлякоха повече от 41 милиарда долара финансиране, според доклад на фирмата за рисков капитал Atomico, поставяйки нов рекорд по отношение на годишните технологични инвестиции и отхвърляйки опустошителното икономическо въздействие на пандемията от коронавирус.

ЕС облекчи допълнително правилата за държавни помощи за стартъпите

ЕС облекчи допълнително правилата за държавни помощи за стартъпите

В нормални времена повечето от държавните помощи са забранени