Европейският съюз напълно подкрепя международното ядрено споразумение с Иран и иска съперничещите си сили да избягват допълнителна ескалация по казуса.

Това призова върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, цитирана от "Ройтерс".

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Напрежение в Персийския залив

"Ние ще продължим да го подкрепяме колкото можем с всички наши инструменти и цялата ни политическа воля", каза Могерини пред журналисти преди среща на външните министри на Великобритания, Франция и Германия, които се подписаха под ядрената сделка с Ислямската република.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се очаква да се срещне с европейски представители в Брюксел днес, за да обсъдят Иран.

Могерини отбеляза, че е била информирана за пристигането на Помпео в Брюксел, където външните министри на страните членки ще проведат редовното си месечно заседание.

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Напрежение в Персийския залив

"Ние ще бъдем тук цял ден със зает дневен ред. Така че ще видим през деня как и дали ще успеем да организираме среща. Той винаги е добре дошъл, но в момента няма конкретни планове", обясни тя.

Помпео ще посети Сочи във вторник, където ще проведе разговори с руския лидер Владимир Путин и Сергей Лавров.

Европейските държави обявиха миналата седмица, че искат да запазят ядреното споразумение с Иран, но отхвърлиха "ултиматумите" на Техеран, след като Иран наложи срок от 60 дни да се облекчат санкциите или страната ще изостави някои ангажименти към сделката.