Европейската комисия предложи нови правила за разпределение на слотовете на летищата през лятото на 2021 г. Те позволяват на самолетните компании да запазят тези слотове, ако използват 40% от тях вместо нормалните 80%, докато индустрията се възстановява от пандемията от коронавирус, информира "Ройтерс".

През март Европейската комисия предприе временно прекратяване изпълнението на настоящите правила на ЕС, за да се предотврати изпълняването на така наречените "призрачни полети" от самолетните компании, за да запазят слотовете.

Еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви, че предложението ще помогне на самолетните компании, ще гарантира ефективно използване на летищата и ще избегне "призрачните полети", докато в същото време се запази конкуренцията на пазара.

Предложените правила дават сигурност през летния сезон 2021 и гарантират, че Комисията може да направи допълнителни промени за поддържане на баланса, поясни тя.

Комисията отбелязва, че прогнозите за трафика показват, че нивата през лятото на 2021 г. ще бъдат най-малко 50% от нивата през 2019 г. Прагът от 40% ще гарантира някакво ниво на обслужване, като същевременно предоставя на авиокомпаниите гаранция при използването на техните слотове.