Европейският съюз (ЕС) е 100 процента решен да постигне споразумение с Обединеното кралство относно бъдещите им отношения, въпреки предполагаемия краен срок, който се приближава, заяви говорител на ЕС в понеделник, съобщиха световните информационни агенции.

Даниел Фери каза на брифинг на Европейската комисия, че преговорите ще продължат в Брюксел по всички теми. Сред темите, които останаха отворени, бе риболовът, по който все още има много разногласия.

Обединеното кралство трябва да напусне официално блока до 31 декември 2020 г., а главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че трябва да бъде постигнато споразумение до средата на ноември, тъй като са необходими седмици за финализиране на документите.

Барние обаче остава уверен, че задачата може да бъде изпълнена.

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Барние: Преговорите за Брекзит продължават

Надежда за сделка

"С Европейския парламент и всички държави-членки оставаме решителни, търпеливи и изпълнени с уважение. Искаме бъдещото ни сътрудничество да бъде открито, но честно във всички области", написа той в "Туитър" в понеделник.

Главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер повтори, че "качеството" на споразумението е приоритетно пред какъвто и да е момент или срок.

Видео срещата на върха на лидерите на ЕС, предвидена за 19 ноември, за да се обсъдят най-новите развития в пандемията на коронавируса, сега се разглежда в Брюксел като краен срок за проект за сделка за Брекзит, според вестник The Guardian.