Европейският съюз стартира нова операция в Средиземно море за прилагане на наложеното от ООН оръжейно ембарго спрямо Либия.

Решението е на първите дипломати на 27-те страни членки в рамките на Съвета "Външни работи", който се проведе в Брюксел, обявиха от външното ни ведомство. На срещата присъства и българският ни топ дипломат Екатерина Захариева.

Русия отрича да има войски в Либия

Русия отрича да има войски в Либия

Путин не е нареждал да ги изпращат

Новата операция на ЕС, която ще замени действащата в момента операция "София", ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства. Освен гарантиране на оръжейното ембарго, нейни задачи ще бъдат още борба с мрежите за трафик на мигранти и обучение на либийската брегова охрана. Съветът отчете съществуващите опасения за евентуално отражение върху миграционните потоци и подчерта, че ситуацията ще бъде внимателно наблюдавана и регулярно докладвана. При констатирано увеличение на миграционните потоци, морските компоненти на операцията ще бъдат оттеглени.

Първите дипломати обмениха също мнения по съдържанието на новата Всеобхватна стратегия на ЕС с Африка, която предстои да бъде публикувана на 4 март. Потвърдиха подкрепата си за поставянето на отношенията с африканските партньори на равноправна основа. Предстоящата Министерска среща ЕС-Африкански съюз (АС) в началото на май и Среща на върха ЕС-АС през октомври представляват отлични възможности за активно ангажиране на партньорите от Африка в усилията за задълбочаване на взаимодействието и постигане на конкретни резултати по споделените приоритетни направления - икономическо сътрудничество, укрепване на мира и сигурността, устойчиво развитие, права на човека и добро управление, сътрудничество по международни въпроси като подкрепата за мултилатерализма и борбата с климатичните промени.

ООН иска мир в Либия

ООН иска мир в Либия

Инициатива на съвета за сигурност

Външните министри проведоха работен обяд с индийския си колега Субрахманям Джаишанкар в контекста на подготовката на предстоящата Среща на върха ЕС-Индия на 13 март и изработването на Пътна карта за отношения до 2025 г. Двете страни потвърдиха взаимното желание за укрепване на стратегическото партньорство и за активизиране на сътрудничеството в широк кръг области. Отдадоха приоритетно значение на сътрудничеството по въпроси на международната и регионална сигурност и на засилването на взаимодействието по глобални теми като подкрепата за ефективния мултилатерализъм, правата на човека и върховенството на закона, борбата с климатичните промени.

В рамките на "текущи въпроси" върховният представител Жозеп Борел информира за неотдавнашните си посещения в Косово и Сърбия.

Министрите обмениха мнения по възможностите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес в контекста на обявения наскоро план на САЩ и направиха преглед на развитията в Близкия изток и резултатите от визитите на Борел в Йордания и Иран. Обсъдени бяха по-нататъшните стъпки на ЕС по Венецуела. Направен бе преглед на развитията в Сахел в контекста на предстоящата на 26 март конференция на най-високо ниво между ЕС и петте страни от региона.