Посланиците на страните членки на ЕС одобриха нова карта с опасните коронавирус зони в Общността, която позволява на властите да налагат по-големи регионални ограничения на пътуването, информира АФП.

Европейската комисия е против цялостна забрана за пътуване или затваряне на националните граници в Съюза, въпреки че някои държави членки настояват за по-твърди мерки.

Но Брюксел не иска да обезсърчи пътуванията и изготвената карта от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията е част от тези усилия.

Комисията препоръча да се прибави нова категория "тъмночервени" зони към европейската здравна карта.

Това са регионите, където властите засичат 500 или повече случаи на коронавирус на 100 000 души през последните две седмици.

Правила за тестване и поставяне под карантина ще ограничат пътуването до и от тези райони, дори ако пътуванията се считат за важни. Има някои изключения за живеещите в гранични райони и за транспортните работници.

Според предварителната карта на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, видяна от АФП в четвъртък, в 14 от 27-те държави има най-малко един "тъмночервен район".

Комисията се опитва да координира мерките на страните членки, за да се избегне повторение на фиаското от май 2020 г., когато държавите затвориха границите и това доведе до транспортен хаос.

Но Португалия, която е ротационен председател на ЕС, предупреди пред посланиците, че все още са възможни допълнителни мерки.