Вероятният бъдещ премиер на Косово Албин Курти осъди решението на ЕС да отложи началото на преговорите с Албания и Северна Македония за еврочленство, като подчерта, че решението показва, че западните лидери са забравили уроците от Втората световна война и отстъпват пред фашизма и популизма, пише "Гардиън".

Курти отбеляза, че позицията може да навреди на шансовете на Косово да постигне споразумение със Сърбия.

На срещата на върха на ЕС миналата седмица Франция изненада с решението си да блокира започване на преговорите с Албания и Северна Македония, с което унищожава шансовете на Сърбия да се присъедини към Общността в недалечно бъдеще. Френският лидер Еманюел Макрон настоява Европа да се концентрира върху вътрешни реформи.

Косово и Албания трябва да се обединят сега, а не в ЕС, призова бъдещият косовски лидер

Косово и Албания трябва да се обединят сега, а не в ЕС, призова бъдещият косовски лидер

Движение "Самоопределение" на Курти спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори

"ЕС е формиран като отговор на фашизма, но сега e уплашен от популистите и фашизма", коментира Курти в интервю за британския вестник.

Критикувайки Макрон, Курти заяви: "Не можете да кажете, че първо ние се нуждаем от вътрешни реформи в ЕС и след това от външно разширяване - те вървят ръка за ръка. Европа е толкова важен исторически проект, че един човек не може да бъде автор, да насочва или да го води". 

"Да, ЕС е важен за Балканите, но Балканите са много важни за ЕС. Берлин и Париж трябва да са наясно с това добре и е наистина тъжно за всички нас, че го забравят. След няколко десетилетия историците ще пишат, че не е имало две световни войни, а една световна война с два епизода и че всички са започнали в Сараево", предупреди той.

Движение "Самоопределение" на Курти спечели проведените преди няколко седмици предсрочни парламентарни избори. Курти най-вероятно ще поеме управлението на страната. Той настоява за обединение на Косово и Албания под формата на федерация като Германия, с децентрализирани институции.

За първи път в историята на Косово опозицията спечели парламентарни избори

За първи път в историята на Косово опозицията спечели парламентарни избори

При 96% от преброените бюлетини лявото Движение "Самоопределение" получава 26% на вота

Той предупреди, че 100-процентовите мита върху сръбски стоки, наложени от предшественика му, ще бъдат отменени само при реципрочни мерки, които позволят търговия на Косово със Сърбия. Курти добави, че Белград също трябва да прекрати международната дипломатическа кампания за убеждаване на държавите да не подкрепят Косово.

"Ако искат да започнат диалог, те трябва да прекратят клеветите за нашето право на държава", категоричен е косовският политик.

"Сърбия трябва да се изправи пред миналото си вместо да гледа към Косово и Албания през военни бинокли. Сърбия се нуждае от интроспекция", добави той и подчерта, че е напълно против размяна на територия със Сърбия.