Европейската комисия планира да представи предложение в началото на следващата година за нови правомощия, които биха позволили на Брюксел да осигури доставки по време на криза, според вътрешно съобщение, видяно от "Политико".

Европа се сблъска със сериозни уязвимости във веригите си за доставки през последната година на редица фронтове. ЕС затъна в надпреварата за ваксинация срещу коронавирус и трябваше да предприеме спорни мерки за ограничаване на износа и задържане на ваксини в блока. Тази криза само усложни съществуващите притеснения относно зависимостта от Азия за критичния внос, вариращ от маски за лице до микрочипове.

По-специално, Европейският съюз се притеснява, че 98 процента от редкоземните метали, от които се нуждае в множество промишлени приложения, идват от Китай. Недостигът на магнезий от Китай също се превърна в голямо главоболие за производителите на автомобили, самолети и електроника.

В новогодишно послание до своя персонал комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че Брюксел ще представи новия закон през пролетта.

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

30 танкера с близо 5 млн. куб м…

Законът ще се състои от "пакет с инструменти от мерки, които могат да бъдат активирани, за да се гарантира сигурност на доставките по време на криза", пише Бретон, което може да означава контрол върху износа и правомощия за ЕС да изисква информация от компаниите за производството, запасите и техните вериги за доставки.

Той също така ще включва "средносрочни до дългосрочни мерки... за справяне със структурните стратегически зависимости, диверсификация на източниците на доставки и увеличаване на промишления капацитет на ЕС". Длъжностни лица казват, че това ще включва мерки, насочени към намаляване на зависимостта на ЕС от Китай.

Все пак проблемите във веригата за доставки на Европа по време на пандемията имаха вътрешни и външни причини, отчасти предизвикани от ограниченията по границите и забраните за износ на медицинско оборудване в рамките на блока. Франция конфискува пратки с маски, движещи се през ЕС, които преминават през нейна територия, а Германия наложи едностранни забрани за износ. Франция запази националното си ограничение за износ на маски дори след като ЕС наложи такова за целия блок.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за първи път намекна за новия закон в реч по-рано тази година, когато каза, че Брюксел "работи по инструмент за извънредни ситуации на единния пазар", за да "гарантира свободното движение на стоки, услуги и хора с по-голяма прозрачност и координация ... и бързи решения, когато възникне критична ситуация."

ЕС ще пази със закон единния пазар от чуждестранни субсидии

ЕС ще пази със закон единния пазар от чуждестранни субсидии

Защита на местни компании от икономическата мощ на чужди сили, включително Китай