Парламентът и преговарящите държави-членки на ЕС се споразумяха да удължат с още една година европейските ковид сертификатт, до юни 2023 година, съобщи europa.eu.

Чрез разширяване на правната рамка с една година законодателите на ЕС искат да гарантират, че гражданите на ЕС имат право на свободно движение в случай, че има нов вариант на безпокойство. Преговарящите се съгласиха, че държавите-членки трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за свободното движение на притежателите на EUDCC. На държавите-членки ще бъде разрешено да правят това само когато такива ограничения са необходими, пропорционални и недискриминационни с цел опазване на общественото здраве.

Европейският цифров COVID сертификат вече и с антигенен тест

Европейският цифров COVID сертификат вече и с антигенен тест

Валидността му е за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден

Депутатите също така гарантираха, че е добавена клауза, с която Комисията иска да прецени дали схемата EUDCC все още е необходима след шест месеца - в края на 2022 г. - въз основа на най-новите научни съвети на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и комисията по здравна сигурност . В този момент Комисията ще трябва също да издаде преглед, описващ всички разработки на EUDCC на национално и международно ниво. След това схемата трябва да бъде отменена, щом епидемиологичната ситуация позволява това.

Сега неформалната сделка ще трябва да бъде официално приета както от Парламента, така и от Съвета, за да влезе в сила до 30 юни, когато изтичат действащите правила. Гласуването в пленарна зала е насрочено за сесията на 23-24 юни в Брюксел.