Естония вероятно ще има за първи път жена премиер. Това е лидерът на Партията на реформите и бивш евродепутат Кая Калас. Това стана ясно, след като двете най-големи партии се споразумяха за балансиран по пол нов кабинет, предаде politico.eu.

Припомняме, че седмица по-рано премиерът на Естония Юри Ратас подаде оставка, след като полицията и прокуратурата започнаха разследване за корупция, свързано с управляващата Центристка партия.

Разследването е около компанията Porto Franco, която е получила държавен заем от 38 милиона евро и сключи изгодно споразумение с властите в Талин за ремонт на пристанището в стария град. Кметът на столицата е член на Центристката партия.

Партията е обвинявана, че е получила дарения от бизнесмена Хилар Тедер, който е свързан с фирмата. Сред заподозрените е съветник на финансовия министър.

Оставката идва ден преди коалиционното правителство да гласува предложение за организиране на национален референдум - определението за брак. Референдумът е планиран за пролетта.

Вътрешният министър на Естония подаде оставка заради свои думи срещу Байдън

Вътрешният министър на Естония подаде оставка заради свои думи срещу Байдън

Премиерът Юри Ратас нарече поведението му абсурдно...

Дясноцентристката партия за реформи и ляво ориентираната централна партия ще сформират правителство, което ще продължи ефективно да разрешава кризата с COVID-19, както и да подпомага развитието на всички области и региони на нашата страна, гласи съвместното изявление.

Двете партии трябва да имат по седем министерства.

Сега гласуването в парламента ще се проведе преди официалното одобрение от президента Керсти Калюлайд.

Президентът на Естония има 14 дни да посочи нов премиер, който трябва да бъде одобрен от парламента. Ако не се случи, балтийската страна отива към предсрочни избори.