Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе неочаквано бързи действия в подкрепа на отслабената европейска икономика. Банката отлага вдигането на основната лихва и обяви нов пакет от евтини заеми за банките, информират АП и други медии.

Банката обяви след редовната си среща, че няма да вдига основната лихва преди края на тази година. По-рано от ЕЦБ заявиха, че ще вдигнат основната лихва най-рано през есента.

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Навлезли са в опасна кризисна зона

От Управителния съвет на банката разкриха, че ще предложат нова серия от ултраевтини заеми, за да помогнат на банките да продължат да отпускат пари на бизнеса. Програмата за отпускане на евтини заеми (TLTRO-3) ще започне през септември. Ще бъде с матуритет от две години. Схемата ще е до март 2021 г.

АП коментира, че мерките изглежда са сигнал, че забавянето на икономическия растеж може да се окаже повече от един кратък период.

ЕЦБ иска надзор над инвестиционните фондове на европейско, а не на национално ниво

ЕЦБ иска надзор над инвестиционните фондове на европейско, а не на национално ниво

Ние сме в тъмна стая, която понякога става още по-тъмна

ЕЦБ следва Федералния резерв на САЩ, който предприе курс на приспособяване с оглед признаците на забавяне на световната икономика. Федералният резерв сигнализира, че може да забави вдигането на основната лихва.

Според експерти мерките на ЕЦБ са обявени по-рано от очакваното.

През декември 2018 г. банката беше достатъчно уверена, за да прекрати продължилите почти четири години стимули и програмата за количествени облекчения, която достигна 2,6 трилиона евро. Целта на стимулите беше да се увеличи инфлацията от опасно ниските нива и да се възстанови европейската икономика от Голямата рецесия и дълговата криза в еврозоната.

В същото време ЕЦБ намали прогнозата за икономическия растеж от 1,7 на сто (декември 2018 г.) до 1,1% през тази година, а за 2020 г. с 0,1% до 1,6 на сто и за 2021 г. - 1,5% (прогнозата от декември е 1,5%). Инфлацията се очаква да бъде 1,2 на сто (прогнозата от декември е 1,6%) през 2019 г. и 1,5 на сто (прогнозата от декември е 1,7%) през 2020 г., и 1,6 на сто (прогнозата от декември е 1,8%) през 2021 г.

ЕЦБ провежда стрес тестове на 6 български банки

ЕЦБ провежда стрес тестове на 6 български банки

Очаква се оценката да започне през ноември, а резултатите да бъдат публикувани през юли 2019 година

Шефът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че решенията на банката имат за цел да увеличат инфлацията. Драги съобщи на пресконференция, че банката не е обсъждала вероятността за възобновяване на програмата за количествени облекчения.

Еврото се обезцени с 0,43% спрямо щатския долар и се търгува за 1.1262.