Напускането на ЕС от страна на Великобритания може да остави 27-те страни членки с 20 милиарда евро дупка в бюджета на съюза. Това предупреди еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от АФП.

Йотингер призова блока да подобри разходната ефективност преди Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.

"Великобритания повече няма да бъде до нас, но те са нетни платци въпреки отстъпките за Тачър (Маргарет - б.р.), така че ние ще имаме дупка от 10 до 11 милиарда евро на година", каза Йотингер на пресконференция, на която разкри предложенията на комисията за бюджета.

По време на управлението на Маргарет Тачър Великобритания успя да си спечели годишна отстъпка като част от приноса за бюджета на ЕС в размер на повече от 3 милиарда евро.

Отделно еврокимисарят написа в блок за предложенията за бюджета, че "в същото време ние трябва да финансираме нови задачи като отбрана, вътрешна сигурност...общата дупка следователно може да бъде два пъти по-голяма".

Бюджетът на ЕС за 2017 г. е 157,0 милиарда евро.

Германският комисар поясни, че след Брекзит ЕС ще спести пари чрез премахване на всички отстъпки, на които се радват няколко държави членки.

Според разпространявана информация ЕС ще настоява Великобритания да плати до 100 милиарда евро, за да изпълни ангажиментите си преди да напусне.