Прочутото зеленооко афганистанско момиче на списание National Geographic пристигна в Италия като част от евакуацията на афганистанците от Запада след превземането на страната от талибаните, съобщи италианското правителство в четвъртък, съобщава АП.

От офиса на премиера Марио Драги казаха, че Италия е организирала евакуацията на Шарбат Гула, след като тя е поискала помощ да напусне страната. Италианското правителство сега ще помогне да се интегрира в Италия, се казва в изявлението.

Гула придоби международна слава през 1984 г. като момиче бежанка от Афганистан, след като нейната снимка на военния фотограф Стив Маккъри, с пронизващи зелени очи, беше публикувана на корицата на National Geographic. Маккъри я намери отново през 2002 г.

През 2014 г. тя се появи в Пакистан, но се укри, когато властите я обвиниха, че е купила фалшива пакистанска лична карта и наредиха да я депортират. Тя беше откарана до Кабул, където президентът организира прием за нея в президентския дворец и й връчи ключовете за нов апартамент.

Италия бе една от няколкото западни страни, които евакуриаха по въздух стотици афганистанци от страната след напускането на американските сили и превземането на страната от талибаните през август.

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да участват в тв сериали

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да участват в тв сериали

Нови строги правила бяха наложени на телевизиите в страната