Премиерът на Великобритания Борис Джонсън все още може да остане без търговска сделка, ако настоява за споразумение "тип Австралия" с ЕС, защото подобни договорености не съществуват, предупреди еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитиран от "Политико".

Брекзит - началото на края на ЕС

Брекзит - началото на края на ЕС

Великобритания вероятно ще успее да превъзмогне негативите от Брекзит. ЕС също можеше, ако имаше адекватно лидерство и трезва преценка на реалностите. Но с меркели, макрони, ферховстади, тимерманси и фондерлайени – толкова.

По време на реч пред Центъра за европейска реформа в Брюксел, Хоган критикува Джонсън за предложението му, че Великобритания може да договори споразумение, което е подобно на това, което ЕС има с Австралия, ако Общността не се откаже от прилагането на така наречените правила за равнопоставеност, предназначени да предотвратят нелоялна конкуренция между държавите.

"Нямаме споразумение с Австралия. Мисля, че това е код за без сделка", отбеляза еврокомисарят.

Той предупреди, че въпреки умората около Брекзит, британците "трябва да останат будни" и внимателно да следят избора на правителството им на предстоящите преговори с ЕС, за да се не се случи сценарий без споразумение.

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Сър Джон Къртис от университета на Стратклайд коментира, че социологическо изследване на Panelbase показва, че 52% от анкетираните подкрепят независимост

Обещанието на Борис Джонсън да осъществи Брекзит беше популярно, защото хората разбраха, че означава "Брекзит да се махне от пътя". Дебатът за Брекзит се превърна в тирания за британския обществен живот през последните три години, подчерта Хоган.