Европейски лидери подкрепиха решението на германския канцлер да се оттегли като ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС), но индиректно и директно призоваха лидера на най-голямата икономика в Европа да завърши мандата си, информира ДПА.

Меркел: Оттеглянето ми от лидерството на ХДС няма да ме отслаби на световната сцена

Меркел: Оттеглянето ми от лидерството на ХДС няма да ме отслаби на световната сцена

Дори и ще даде повече време за разрешаване на проблеми

Френският президент Еманюел Макрон определи решението на Меркел като "изключително достойно". Той поясни, цитиран от АФП, че "това е нейният избор и го намира за много почтен".

Холандският премиер Марк Рюте индиректно изрази подкрепата си за канцлера да завърши мандата си, отбелязвайки, че е разговарял по телефона с нея и "очаквам да продължи нашето добро приятелско сътрудничество през следващите години".

Кандидатите за наследници на Меркел

Кандидатите за наследници на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц

Меркел получи подобна подкрепа и от еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, който заяви: "Ние в Брюксел искаме канцлерът да завърши трите си години". Йотингер, който също е от ХДС на Меркел, каза в интервю за германското радио SWR, че канцлерът се радва на доверие "от София до Лисабон, от Дъблин до Атина".

Дяволиите на Ангела Меркел

Дяволиите на Ангела Меркел

Успоредно на грешките, неоспорими са и достойнствата на Ангела Меркел. Основно - тя бе превдивим и умерен лидер. Проблемът обаче бе този, че времената вече не бяха такива, пише Мартин Табаков

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също заяви, че ще продължи да подкрепя Меркел, обяви Мина Андреева, говорител на Юнкер.

"Вчера вечерта председателят Юнкер разговаря с канцлера Меркел...За председателя канцлерът Меркел остава първи събеседник. Тя и Германия ще останат влиятелен играч в европейския проект и извън него, така че нищо не се променя за него", коментира Андреева пред журналисти в Брюксел.

Меркел напуска лидерския пост на  християндемократите след 18 г. управление
Обновена

Меркел напуска лидерския пост на християндемократите след 18 г. управление

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

Белият дом и Кремъл отказват коментар. Те съобщиха, че това е вътрешен въпрос.

Вчера германският канцлер съобщи, че няма да се кандидатира за пореден мандат като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса през декември. 64-годишната също изключи да се бори за пети мандат като канцлер през 2021 г.