Европа изстреля ракета от Френска Гвиана за разполагане на сателит в орбита. Това според компанията Arianespace е първата в света космическа мисия за картографиране на ветровете на планетата в глобален мащаб, пише "Гардиън".

Изстрелването се осъществи в 21,20 часа по Гринуич след 24-часово забавяне заради неблагоприятни метеорологични условия. Полетът до отделянето на сателита продължи около час.

Сателитът, наречен Еол (пазителят на вятъра в гръцката митология), ще бъде разположен на височина 320 километра от Земята.

Той е част от проекта "Коперник" - съвместна инициатива на Европейския съюз и Европейската космическа агенция за следене на щетите върху околната среда и операции за подпомагане при бедствия.

Еол е оборудван с един инструмент: доплер вятър LiDAR - модерна лазерна система за точно измерване на вятъра в глобален мащаб от Космоса.

От Arianespace отбелязват на сайта си, че тази мисия ще предостави така необходимата информация за подобряване качеството на метеорологичната прогноза, както и ще допринесе за дългосрочно изследване на климата.