Европейският парламент призова за оставката на премиера на Малта Джоузеф Мускат във връзка с убийството на журналиста Дафне Галиция, обявиха от пресцентъра на законодателния орган.

Евродепутатите са разтревожени от липсата на напредък на разследването на убийството на Дафне Галиция. Те приеха резолюция с 581 гласа срещу 26. 83 евродепутати се въздържаха.

ЕК призова Малта за независима съдебна система или предприема мерки

ЕК призова Малта за независима съдебна система или предприема мерки

С нов механизъм за всички държави, пази демокрацията, съдебната независимост, медийния плурализъм и върховенството на закона

Парламентът предупреждава, че докато премиерът Мускат е на поста, има реален риск течащото разследване да бъде компрометирано. В текста се акцентира върху обвинения срещу малтийския премиер в корупция и пране на пари, както и срещу други лица от кабинета му.

Европейският парламент отбелязва, че има сериозни и постоянни заплахи за спазването на върховенството на закона, демокрацията и основните права. Депутатите са особено обезпокоени по отношение на медийната свобода, независимостта на съдебната система, свободата на събиране и разделението на властите.

Премиерът на Малта да подаде оставка веднага, призова ЕП евролидерите

Премиерът на Малта да подаде оставка веднага, призова ЕП евролидерите

Това обяви Европейският парламент пред евролидерите

Евродепутатите приветстват коментара на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, която предупреди, че ако Малта не предприеме съдебни реформи, може да бъде стартирана процедура по Член 7 от договора за ЕС, което би довело до отнемане на право на глас в евроинституциите.

Парламентът също поиска от Малта да прекрати схемата за предоставяне на гражданство при инвестиции, тъй като това реално означава продажба на европейско гражданство и подрива борбата срещу изпирането на пари, борбата срещу трансграничната престъпност и поставя под въпрос целостта на Шенгенската зона.

Управляващите подкрепят премиера на Малта

Управляващите подкрепят премиера на Малта

Протестите в подкрепа на убитата журналистка продължават

В края на резолюцията депутатите приветстват създаването на ежегодна европейска награда "Дафне Галиция" за разследваща журналистика.